Zamknij

Chałwa - słodycz o milionie korzyści dla zdrowia

13:43, 22.09.2021 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 13:44, 22.09.2021

Kto z nas nie uwielbia słodyczy? Nawet jeśli na co dzień ich unikamy, to zawsze nadejdzie taki dzień, w którym nic nas nie powstrzyma od spróbowania pysznego sernika z czekoladą z lodówki. Większość słodyczy jednak dostarcza nam głównie pustych kalorii - węglowodanów pochodzących z cukru. Dlatego też warto zwrócić uwagę na produkt, jakim jest chałwa ukraińska - łakoć, który łączy w sobie pyszny smak i zdrowotne właściwości. Kto by pomyślał, że to w ogóle możliwe? Warto poznać nieco więcej informacji na temat tego smakołyku.

Czym jest chałwa i z czego się ją wytwarza?

Wystarczy wejść do jakiegokolwiek sklepu spożywczego, by na półkach zobaczyć różnego rodzaju chałwy zerkające na nas z daleka. Można ją określić jako specyficzny produkt, który jest zarazem kruchy i tłusty, a do tego występuje w różnych smakach. Sama forma podania chałwy to zazwyczaj podłużny baton, ale nieraz można spotkać całe opakowania, które zawierają jeszcze większą ilość tego przysmaku. Co więcej, coraz częściej w sklepach widnieje chałwa, która jest podawana w wersji płynnej w kubeczkach. Czym zatem właściwie jest? Chałwa jest wytwarzana z tłuszczów pochodzących z nasion sezamu, słonecznika czy różnych orzechów - w skrócie, wszelkich nasion oleistych. Następnie wytopiony tłuszcz ulega połączeniu z miodem lub karmelem. To jednak nie koniec! Chałwa w klasycznej wersji jest zdecydowanie najczęściej spotykana, ale nie jest jedynym produktem tego typu. Może nieraz być wzbogacona o smakowe dodatki, takie jak orzechy, rodzynki czy kakao. Chałwa ukraińska bardzo często może być oblana czekoladą.

Słonecznikowa chałwa ukraińska - czym się wyróżnia?

Batony wzbogacane konserwantami oraz mnóstwem cukrów coraz częściej odchodzą w niepamięć. Wszystko to za sprawą pysznej, ukraińskiej chałwy, która podbija serca zarówno młodych, jak i starszych łasuchów. Najchętniej wybierana jest wersja słonecznikowa, w szczególności ta, która cieszy się najlepszym składem. Ważna jest tutaj ilość naturalnych składników, bowiem to dzięki nim zachowane zostaną najistotniejsze właściwości zdrowotne. Warto jednak wiedzieć, że na stronie https://www.best-market.pl/ możemy dostać zarówno klasyczną chałwę słonecznikową, jak i taką, która posiada smakowe dodatki. Często spotykana jest chałwa słonecznikowa z orzechami, suszonymi owocami, a także - dla największych koneserów słodkości - chałwa słonecznikowa z mlekiem skondensowanym.

Właściwości chałwy ukraińskiej

Warto wiedzieć przede wszystkim o tym, że chałwa ukraińska jest przede wszystkim świetnym źródłem witaminy E. To właśnie ona jest odpowiedzialna za witalność organizmu, poziom magnezu czy potasu, które są niezbędne w przemianie materii, prawidłowej pracy układu krążenia czy regulacji pracy mięśni. Chałwa słonecznikowa jest często wybierana przez przyszłe mamy jako przekąska zawierająca kwas foliowy, jednak więcej informacji na ten temat można znaleźć bezpośrednio na stronie https://best-market.pl/blog/.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%