Zamknij

Jaka kawa do aeropressu?

00:00, 07.05.2022 artykuł sponsorowany

Jedną z najbardziej znanych metod parzenia kawy jest oczywiście używanie w tym celu ekspresu. Warto jednak wiedzieć, że istnieje również wiele innych, alternatywnych metod, które w ostatnich latach zyskują na popularności. Należy do nich parzenie kawy w aeropressie, który pozwala wydobyć z kawy głębokie nuty smakowe. Jaka kawa najlepiej nadaje się do aeropressu? Sprawdzamy!

Co to jest aeropress?

Aeropress to stosunkowo nowe urządzenie w kategorii sprzętu do przygotowywania kawy. Pojawił się na rynku w roku 2005 i w krótkim czasie zyskał uznanie wśród osób, które poszukiwały alternatywy dla tradycyjnego ekspresu. Ze względu na swój charakterystyczny kształt, aeropress często bywa nazywany strzykawką. Jego konstrukcja oraz sposób działania są niezwykle proste – zmieloną kawę należy przecisnąć przez aeropress za pomocą tłoczka. 

Dużym atutem tego urządzenia jest szeroki zakres możliwości przyrządzania kawy. Użytkownik może eksperymentować z metodami parzenia kawy i znaleźć najlepszy dla siebie sposób na przygotowywanie aromatycznego naparu. Aeropress jest relatywnie tanim i łatwym w obsłudze akcesorium, co zapewniło mu wysoką pozycję wśród alternatywnych urządzeń do parzenia kawy w domu. Dodatkową zaletą tego akcesorium jest możliwość zabrania go ze sobą w podróż, co w przypadku zwykłego ekspresu jest raczej utrudnione. Aeropress jest poręczny i ma niewielkie wymiary, dzięki czemu łatwo można go spakować do torby podróżnej.

Aeropress – jaka kawa sprawdzi się najlepiej?

Aby uzyskać bogaty w smaku napar z aeropressu, należy wybrać odpowiednią do niego kawę. Najlepiej sprawdzają się w tym celu wysokiej jakości ziarna zakupione w sprawdzonej palarni.

Kawa do aeropressu powinna być zmielona na drobny piasek. To pozwala wydobyć z niej głębokie nuty i uzyskać napar o wyjątkowych walorach smakowych, nieporównywalnych z kawą przygotowaną w ekspresie automatycznym. W niektórych palarniach kawy, np. w elgatocafe.pl, istnieje możliwość zamówienia kawy o stopniu zmielenia dopasowanym do używanego urządzenia. Możesz wybrać dowolną kawę ziarnistą, a następnie przy składaniu zamówienia zaznaczyć odpowiednią opcję. Dzięki temu otrzymasz gotową do przygotowania w aeropressie, świeżo paloną kawę.

Aeropress – przygotuj w domu kawę o bogatym smaku i aromacie

Jaka kawa nadaje się do aeropressu? Odpowiedź jest prosta – praktycznie każda, oczywiście po wcześniejszym zmieleniu! Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami kaw, poszukując wśród nich idealnej opcji dla siebie. Aeropress zapewnia dużą dowolność w zakresie wyboru kawy. W zależności od upodobań, doskonale sprawdzi się zarówno kawa jasno, jak i średnio palona.. Wszystko zależy od indywidualnego gustu.

Dobra aeropress kawa powinna być świeżo palona i pochodzić ze sprawdzonych upraw. Dla pełni smaku i aromatu, warto zamawiać kawę bezpośrednio w palarni. To gwarancja świeżości oraz wysokiej jakości, wyselekcjonowanych ziaren o bogatych nutach smakowych!

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%