Zamknij
REKLAMA

Świeże zioła prosto z parapetu! Na co warto postawić?

04.03.2021

Świeże zioła prosto z parapetu! Na co warto postawić?

Zioła to niezwykle aromatyczne dodatki do dań. Jakie można samodzielnie wyhodować w domowych warunkach? Sprawdź. 

Nadają potrawom smaku i aromatu, mają działanie lecznicze. Świeże zioła są lepsze niż suszone. Zawierają więcej substancji aktywnych, pozytywnie wpływających na stan zdrowia, mają więcej olejków eterycznych, zawierają również więcej przeciwutleniaczy, które usuwają z organizmu wolne rodniki. 

Nie masz ogrodu albo działki? Nic straconego, ziołowy ogródek możesz zrobić we własnym domu czy mieszkaniu. To pozwolić mieć zioła zawsze pod ręką, ale daje także pewność, że zjadane przez nas zioła są uprawiane bez sztucznych nawozów.

W pojemnikach i doniczkach może być uprawiana zdecydowana większość ziół. Możemy je postawić nie tylko na słonecznym parapecie, ale również na balkonie czy tarasie. 

Czego wymagają takie zioła?

Niezbędna do ich hodowli jest duża ilość słońca. Większość ziół lubi także wilgoć w powietrzu, dlatego kuchnia jest idealnym miejscem do ich hodowli. Należy pamiętać także o regularnym podlewaniu. Zioła lubią stale wilgotne podłoże.

Kiedy mówimy już o podłożu należy pamiętać, że do uprawy ziół nadają się żyzne i sypkie mieszanki ziemi o niskim zasoleniu, wzbogacone nawozem i naturalnym humusem. Warto pamiętać także o warstwie drenażowej. 

Na jakie zioła postawić? 

Bardzo łatwy w hodowli jest szczypior jest łatwy w hodowli. Wystarczy cebulę w 1/3 wysokości włożyć do ziemi, by po kilkunastu dniach cieszyć się jego smakiem jako dodatek m.in. do kanapek.

Duże zastosowanie w kuchni będzie mieć mięta. Można ją dodawać jako przyprawę zarówno do dań mięsnych jak i do deserów. Jest lekka, orzeźwiająca. Sprawdzi się także jako dodatek do zimnych napojów i drinków. 

Doskonałym dodatkiem do dań stworzonych na bazie pomidorów, a także do sałatek i sosów będzie bazylia. Niezbędnym dodatkiem do dań kuchni włoskiej będzie także oregano. Świeże liście oregano charakteryzują się łagodniejszym smakiem niż ich suszone odpowiedniki. Dojrzałe i zielone listki mogą być dodawane do sałatek, kanapek oraz sosów czy past.

Na parapecie warto wyhodować także tymianek, który można dodawać do zup, sosów, mięs, farszów i marynat.  Tymianek może być nie tylko praktyczną przyprawą, ale także zdobić wnętrze.

REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz