Zamknij

Z Włocławka do restauracji KFC. Produkcja idzie pełną parą!

11:35, 08.08.2013

W RUN Chłodni rozpoczął się sezon kukurydziany. Potrwa około dwa miesiące.

W RUN Chłodni kukurydza to sztandarowy produkt, który jest przetwarzany w okresie letnim. W zeszłym roku w zakładzie przy ul. Wysokiej przetworzono około 14 tys. ton kukurydzy. W tym sezonie planowane jest zwiększenie produkcji.

Zobacz też: Truskawka z Kujaw zdominowała światowe rynki

Według wiceprezesa RUN Chłodni tajemnica sukcesu zakładu tkwi w inwestowaniu w jakość i poleganiu na profesjonalnych pracownikach. W tym roku dla chłodni z Włocławka zakontraktowano i obsiano ziarnami kukurydzy prawie 900 hektarów ziemi. Firma od lat współpracuje z zaprzyjaźnionymi i pewnymi rolnikami, głównie z Kujaw

- Kupujemy sprawdzone ziarno, sami je siejemy. Rolnicy dbają o dobrą kondycję upraw, odpowiednie nawożenie, środki ochrony, bo od tego zależy jakość surowca i przychody – mówi Remigiusz Narkowicz, wiceprezes zarządu RUN Chłodni we Włocławku.

Wynagrodzenie plantatorów jest uzależnione od ilości wyhodowanych kolb kukurydzy. Co roku do rolnicy z naszego regionu na uprawie kukurydzy zarabiają około 7 mln zł. Dzięki temu, że RUN nadzoruje uprawy i sam prowadzi ich zbiór, może gwarantować klientom powtarzalną jakość i pewne dostawy.  
 
Kolby kukurydzy sprzedawane są w Polsce głownie do sieci KFC. Większość towaru sprzedawana jest na rynku zagranicznym. Kukurydza z Kujaw trafia, m.in. do Anglii, Niemiec, Rosji, Węgier, Kazachstanu, Czech, Słowacji.
(N.CH)
Dalszy ciąg materiału pod wideo ↓

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%