Zamknij
Ważne

To kolejne unikatowe na skalę kraju miejsce. Czym się wyróżnia? Co można tam zobaczyć?

11:42, 04.08.2020 Aktualizacja: 13:53, 04.08.2020
Skomentuj fot. Szymon Zdziebło/www.tarantoga.pl dla UMWKP fot. Szymon Zdziebło/www.tarantoga.pl dla UMWKP

Marszałek Piotr Całbecki i Marcin Zajączkowski, prezes marszałkowskiej spółki Uzdrowisko Ciechocinek, dokonali uroczystego otwarcia kolejnej atrakcji Ciechocinka - Muzeum Warzelni Soli i Lecznictwa Uzdrowiskowego. Gdzie mieści się nowe muzeum?

Aparaty do gimnastyki leczniczej z początku XX wieku, zabytkowe urządzenia, które służyły do budowy tężni oraz elementy wykorzystywane w produkcji soli spożywczej ? historię lecznictwa uzdrowiskowego i proces wytwarzania produktów zdrojowych poznają odwiedzający Muzeum Warzelni Soli i Lecznictwa Uzdrowiskowego w Ciechocinku.

Muzeum powstało w obecnie nieużywanej części warzelni soli przy ulicy Solnej 6. Do tej pory znajdowała się tu skromna wystawa. Gruntowny remont umożliwił stworzenie miejsca, w którym mieszkańcy i turyści odwiedzający Ciechocinek mogą oglądać eksponaty związane z warzelnictwem i działalnością uzdrowiskową miasta.

- Ciechocinek zyskał nową atrakcję - mówi Piotr Całbecki, marszałek województwa. 

 Warzelnia jest unikatowym zabytkiem przemysłowym, niezwykle istotny w procesie technologicznym produkcji ciechocińskiej soli spożywczej. Woda solankowa doprowadzana jest rurociągiem z ujęcia zwanego Grzybkiem do tężni, a następnie jako stężona solanka płynie do warzelni. Muzeum daje możliwość zobaczenia tego z bliska 

- dodawał Całbecki.

Ciechocińska warzelnia soli jest unikatowym zabytkiem przemysłowym, w którym niezmiennie od 185 lat w tradycyjny sposób produkowana jest sól spożywcza. Odbywa się tu ostatni etap odparowywania i krystalizacji solanki.

Roztwór solny spływający z tężni dociera tu rurociągiem, a następnie jest podgrzewany w otwartych, płaskich naczyniach zwanych panwiami. Osadzające się kryształki suszy się w drewnianych parownikach i tak powstaje gotowy produkt, który trafia do magazynu.

Warzona, czyli gotowana sól to najlepszy gatunek soli jadalnej. W procesie jej produkcji powstaje także szlam i ług wykorzystywany do zabiegów leczniczych.

Uroczystości otwarcia muzeum towarzyszyło zwiedzanie wystaw z przewodnikiem, pokaz archiwalnych filmów i ognisko.

(UMWKP / M.O.)
Dalszy ciąg materiału pod wideo ↓

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(3)

lollol

3 0

A co tam słychać w sprawie basenów? zamkniętych już kilkadziesiąt lat.

15:21, 04.08.2020
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

......

2 0

myślę że jeszcze Muzeum Oczyszczalni Ścieków by się przydało i możliwość oglądania jak powstaje nawóz

17:11, 04.08.2020
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

!!!!!!!!!!!!!!!!

1 0

Z kolegami podziwiamy tego pana .Jak on się na wszystkim zna -alfa i omega , tu zagai , tam przetnie , gdzie indziej patronuje a wszędzie przekazuje mnóstwo fachowych informacji z dziedzin tak od siebie odległych że budzi nasz podziw .Nasza wiedza inżynierska po gdańskiej polibudzie przy jego zasobach to marny licencjat ...

20:56, 06.08.2020
Odpowiedzi:0
Odpowiedz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ddwloclawek.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%