Zamknij

Szukasz dobrej diety? Zacznij od poznania Food Profilu i dowiedz się, co jest najlepsze dla twojego organizmu

06:09, 09.08.2016 N.S
Skomentuj Fot. depositphotos Fot. depositphotos

Wiele dzisiejszych chorób cywilizacyjnych trapiących nasze społeczeństwo, takich jak otyłość czy cukrzyca spowodowanych jest naszymi, często złymi nawykami żywieniowymi. Wielu z nich, zamiast leczyć, można zapobiegać. Sekret tkwi we właściwej diecie. Ale żeby ją stosować, trzeba najpierw poznać swój Food Profil.

Mówi się, że „jesteś tym, co jesz” i wcale nie ma w tym przesady. W niektórych przypadkach, mimo stosowania różnego rodzaju diet, nie możemy jednak pozbyć się zbędnych kilogramów, poprawić odporności organizmu czy odzyskać dobrego samopoczucia. Dzieje się tak, ponieważ każdy organizm różni się od innych nie tylko pod względem koloru skóry, włosów czy wzrostu, ale także pod względem tolerancji na spożywane pokarmy. Układ odpornościowy każdego z nas jest wyposażony w szereg mechanizmów reagujących na to, co wprowadzamy do organizmu m. in. na pożywienie.

Każdy słyszał zapewne o alergiach pokarmowych, które w skrajnych przypadkach mogą doprowadzić nawet do śmierci człowieka. Nie należy jednak mylić alergii z nietolerancją pokarmową, ponieważ gdy pierwsza cechuje się natychmiastową odpowiedzią organizmu czyli np. wysypką skórną czy dusznościami, to za drugą odpowiada inna część układu odpornościowego, która reaguje z pewnym opóźnieniem, a niespecyficzne efekty tej reakcji nie są widoczne „gołym okiem”.

Wiele schorzeń takich jak zespół jelita nadwrażliwego, astma, reumatoidalne zapalenie stawów czy wcześniej wspomniane otyłość i cukrzyca mogą mieć związek z występowaniem nietolerancji pokarmowej. Nietolerancja pokarmowa IgG zależna, czyli późna odpowiedź układu odpornościowego na różnego rodzaju spożyty pokarm dotyka obecnie połowę populacji Europy i USA, w tym dwukrotnie częściej kobiet niż mężczyzn. Skuteczne jej zdiagnozowanie może być kluczem do znacznego poprawienia komfortu naszego życia, dzięki wykluczeniu z diety niekorzystnych dla naszego organizmu pokarmów.

Testy Food Profil badają reakcje organizmu m. in. na: produkty mleczne, jaja, zboża glutenowe i bezglutenowe, warzywa, strączkowe, owoce, ryby, skorupiaki, mięsa, orzechy, frakcje białkowe (kazeina, laktoglobulina) i inne alergeny pokarmowe charakterystyczne dla produktów spożywczych (m. in. białka drożdży).

Wynik badania w postaci czytelnej grafiki i fachowego raportu pozwala pacjentowi i jego lekarzowi bądź dietetykowi właściwie zareagować i ocenić, czy poprzez zmianę diety może on uniknąć stosowania środków farmakologicznych i w prosty sposób walczyć ze swoimi dolegliwościami. W diagnostyce przyczyn funkcjonalnych zaburzeń pracy przewodu pokarmowego i tzw. Zespołu Jelita Drażliwego o podłożu nieimmunologicznym pomocne będzie natomiast wykonanie Gastro Profilu.

Całościowe badanie zdrowia jelit obejmuje oprócz zbadania statusu flory bakteryjnej również ocenę wydajności i zdolności trawiennych oraz stanu śluzówki jelita i powiązanego z jelitem układu odpornościowego. Umożliwia to przeglądową ocenę stanu jelita i pomaga zaplanować terapię i ewentualną dalszą diagnostyki.

Badania Food Profil i Gastro Profil można wykonać w Punkcie pobrań DIAGmed, przy ul. Okrzei 66.

(N.S)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%