Zamknij
Ważne
,
Jajka już na stałe zagościły w menu śniadaniowym wielu europejskich krajów. Można je podać nawet w kilkunastu różnych wersjach. Sama jajecznica zmienia smak pod wpływem dodatków, a jest jeszcze szakszuka, jajka po benedyktyńsku czy croque madame. Czołówkę uzupełniają omlety – na słodko lub wytrawnie, jak tylko zechcesz. Jeśli jednak masz ochotę na lżejszy zestaw, nic nie jest w stanie przebić jajek po turecku.
,
Puszystka, miękka, delikatna i wilgotna – przepis na drożdzówkę staropolską jest poparty wielowiekową tradycją. Liczne próby i błędy popełniane przez nasze babcie pozwoliły dopracować recepturę do perfekcji. Lubię czerpać z doświadczenia starszych pokoleń.
,
Makaron to jedno z dań, na które decydujemy się, kiedy mamy mało czasu lub po prostu jesteśmy fanami kuchni włoskiej. Niestety, nadal gotujemy go w taki sposób, że smak i konsystencja po prostu mogłyby być lepsze. Praktyczne porady, nie tylko na Światowy Dzień Makaronu, specjalnie dla Pyszności przekazała Cristina Catese, włoska szefowa kuchni i prezeska Federazione Italiana Cuochi.
,
Bez wątpienia jeden z najbardziej kontrowersyjnych produktów kulinarnych. Wiele osób nie wyobraża sobie, by można je było wziąć do ust, niektórzy natomiast zachwycają się ich delikatnym smakiem. Czy warto sięgnąć po ślimaki?
,
7 listopada obchodzimy Dzień Kotleta Schabowego. Polski klasyk doczekał się wielu wersji, ale podstawowa jest niezmienna: soczysta wieprzowina pod chrupiącą panierką. O czym trzeba pamiętać, robiąc schabowe i jakich błędów unikać? O opinię poprosiłam ekspertów — kucharza Jakuba Kuronia, właściciela restauracji U Schabińskiej Grzegorza Schabińskiego oraz Marcina Molika, szefa kuchni restauracji LAS Lokalna Atrakcja Stolicy.

OSTATNIE KOMENTARZE