Najlepsi szefowie kuchni uwielbiają odkrywanie nowych smaków. Z tego względu stosują w kuchni wiele różnych dodatków, na przykład przypraw. Jednak też często stosują tak zwaną chemię.
Dodatki funkcjonalne do żywności – jakie są ich podstawowe funkcje?
Jedną z najważniejszych ról, jeżeli chodzi o dodatki funkcjonalne do żywności jest konserwowanie. Już wieku temu ludzie wiedzieli o tym, że nie da się zjeść zabitej zwierzyny na raz. Wyrzucanie takiej ilości mięsa byłoby zwykłym marnotrawstwem. Dlatego ludzie postanowili zasalać upolowane zwierzęta. Ta pierwotna metoda konserwowania jedzenia była używana przez wiele lat.
Po co jeszcze są dodatki funkcjonalne do żywności?
Dziś konserwacją zajmują się dodatki funkcjonalne do żywności. Jednak nie jest to ich jedyne zastosowanie. Stabilizatory w emulsjach przeciwdziałają tworzeniu się zmian w produktach. Natomiast sól jodowana pełni funkcję ochronną.
Nie muszą być to tylko dodatki chemiczne
Poza ogólnie przyjętymi chemicznymi dodatkami, możemy spotkać również te, które każdy z nas wykorzystuje na co dzień. W kuchni stosujemy je do gotowania potraw, do kawy albo przy tworzeniu orientalne kolacji.
Pierwszym z nich jest sól
Sól jest najpopularniejszym dodatkiem funkcjonalnym do żywności. Mowa tutaj oczywiście o zwykłej soli kuchennej, która jest czystym chlorkiem sodu (NaCl). Ludzkość zna ją od setek lat. W średniowieczu kopalnie soli były doskonałym źródłem dochodu, a handel nią kwitł. Sól ma doskonałe właściwości konserwujące. Zanim odkryto współczesne konserwanty, to ona je zastępowała. Obecnie można ją spotkać w każdej kuchni. To poza pieprzem, najchętniej stosowana przez Polaków przyprawa. Sól dodaje smaku każdej potrawie i można ją stosować praktycznie do wszystkiego. Jest doskonałym dodatkiem do zup, dań mięsnych, ryb, ziemniaków. Bez soli nawet najbardziej wykwintne potrawy nie mają żadnego smaku.
Uważaj, aby nie przesolić
Nie stosuj jej jednak w zbyt dużych ilościach. Pamiętaj o tym, że chociaż funkcjonalne do żywności są potrzebne do prawidłowego działania ludzkiego organizmu, to większe ilości są szkodliwe dla zdrowia. Badania pokazują, że za duża ilość soli w diecie może powodować nadciśnienie tętnicze, zwłóknienie wątroby. W skrajnych przypadkach może prowadzić nawet do nowotworu żołądka.
Drugim dodatkiem funkcjonalnym do żywności jest cukier
To kolejny często stosowany w kuchni dodatek funkcjonalny do żywności. W Polsce najczęściej spotykany jest cukier spożywczy produkowany z buraków cukrowych, czyli cukier biały. Coraz częściej można również kupić cukier trzcinowy, czyli cukier brązowy.
Sprawdź dodatki funkcjonalne do żywności na stronie oqema.pl
Niezbędny w każdej kuchni
Nie wyobrażam sobie porannej kawy bez cukru, a upieczenie ciasta bez niego jest praktycznie niewykonalne. W większości przepisów kulinarnych znajduje się właśnie ten dodatek funkcjonalny do żywności. Znajduje się on nawet w potrawach mięsnych. Domowe dżemy nie miałyby bez niego już tego cudownego smaku. Mimo że wśród dietetyków nie ma on dobrej opinii, to mało ludzi decyduje się z niego zrezygnować.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ddwloclawek.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz