Zamknij
Ważne

Dieta przy anemii – co jeść?

art. sponsorowany + 08:24, 22.07.2024 Aktualizacja: 08:24, 22.07.2024

Borykasz się z anemią? To poważna choroba, która wymaga zmiany dotychczasowej diety. Kluczowe znaczenie ma jednak dopasowanie sposobu żywienia do rodzaju anemii i dostarczenie odpowiednich składników odżywczych. Zazwyczaj konieczne jest zwiększenie ilości żelaza, witaminy B12 czy kwasu foliowego. Sprawdź, z czego powinna składać się zdrowa i prawidłowo zbilansowana dieta przy anemii.

Żelazo – niezbędny składnik diety przy anemii

Żelazo to najważniejszych element diety osób z anemią. Dlaczego? Ten składnik mineralny odgrywa kluczową rolę w produkcji hemoglobiny. Poza tym najczęściej występuje właśnie anemia wynikająca z niedoboru żelaza.

Istnieją dwie grupy źródeł żelaza – hemowe i niehemowe. Pierwsza z nich to produkty pochodzenia zwierzęcego, a druga roślinnego. Pamiętaj jednak, że żelazo hemowe jest lepiej przyswajane przez organizm.

Do diety warto włączyć następujące źródła żelaza hemowego:

  • czerwone mięso – wołowina, wieprzowina i jagnięcina;
  • podroby – wątróbka i nerki;
  • drób – kurczak i indyk;
  • ryby i owoce morza – sardynki, ostrygi i małże.

Jakie produkty są bogate w żelazo niehemowe? Oto kilka przykładów:

  • rośliny strączkowe – soczewica, ciecierzyca i fasola;
  • pełnoziarniste zboża – brązowy ryż, quinoa i amarantus;
  • orzechy i nasiona – pestki dyni i nasiona sezamu;
  • warzywa liściaste – szpinak i jarmuż;
  • suszone owoce – morele i rodzynki.

Witamina C dla lepszego przyswajania żelaza

Kolejnym ważnym elementem diety u osób z anemią jest witamina C. Szczególnie o tym składniku powinny pamiętać osoby na diecie wegetariańskiej, wegańskiej lub po prostu częściej wybierające żelazo niehemowe. Jeśli masz problem z określeniem, ile dokładnie witaminy C spożywasz w ciągu dnia, to pomocny może być catering dietetyczny np. https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/wloclawek/. W tym przypadku dania są prawidłowo zbilansowane, więc mają odpowiednią ilość żelaza i witaminy C.

Zadbaj też, aby w Twojej diecie znalazły się:

  • owoce cytrusowe – pomarańcza, grejpfruty i cytryny;
  • owoce jagodowe – truskawki, maliny i jagody;
  • papryka – szczególnie czerwona i żółta;
  • warzywa krzyżowe – brukselka, brokuły i kalafior.

Witamina B12 – niezbędna dla zdrowia krwi

Niedobór witaminy B12 w codziennej diecie może prowadzić do anemii megaloblastycznej. W takim przypadku czerwone krwinki są większe niż u zdrowej osoby, a do tego są nieprawidłowo rozwinięte. Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, to powinieneś suplementować witaminę B12, bo znajduje się ona przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego np.:

  • w mięsie – wołowinie i wieprzowinie;
  • rybach – łososiu, tuńczyku i pstrągu;
  • produktach mlecznych – mleku, serze i jogurcie;
  • jajach.

Kwas foliowy – ważny dla produkcji czerwonych krwinek

Kwas foliowy pełni kluczową funkcję w produkcji i dojrzewaniu czerwonych krwinek. Niedobór tego składnika także może prowadzić do anemii megaloblastycznej. Jeśli borykasz się z tym rodzajem anemii, to włącz do diety:

  • warzywa liściaste – szpinak, sałatę i brokuły;
  • rośliny strączkowe – soczewicę i groch;
  • owoce – awokado, banany i pomarańcza.
(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop

OSTATNIE KOMENTARZE

0%