Zamknij

Kim jest foodie, czyli dobre jedzenie

18:45, 24.05.2018 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 18:45, 24.05.2018
Skomentuj Fot. materiał partnera Fot. materiał partnera

Praktycznie każdy z nas lubi jeść. I nie chodzi tylko o to, by najeść się po same gardło, ale o smakowanie. Właśnie to jest kwintesencją foodie. Czym lub kim jest foodie? Odpowiedź w poniższym tekście.

Pojęcie z Zachodu

Obecnie niemal wszystko co nowe przychodzi do Polski z krajów Europy Zachodniej lub Stanów Zjednoczonych. Idei, pomysłów czy technologii nie importujemy z Indii, Chin czy Arabii Saudyjskiej. Komputery stacjonarne, samochody, Walentynki czy Halloween – wszystko to przybyło do nas z Zachodu. Nie inaczej jest w przypadku foodie. To pojęcie nie ma jednoznacznego polskiego odpowiednika. Według słownika „foodie” to „smakosz” bądź „łakomczuch”. Jednak „Foodie” (pisane wielką literą) to „osoba, która lubi dobre jedzenie, jednak nie jest łakomczuchem”. Jak widać z definicją foodie jest niemały problem. Ponieważ foodie może być zarówno osobą, jak i stylem życia. Przyjrzyjmy się temu pojęciu bliżej.

Kocha dobre jedzenie oraz zna się na nowinkach

Osoba, którą możemy nazwać „foodie” to miłośnik dobrego jedzenia. Nie jest ot jednak stereotypowy kucharz z lekką nadwagą, który rozpływa się nad każdym posiłkiem. Foodie to nowoczesny człowiek. On traktuje jedzenie jak wielu mężczyzn tratuje samochody czy sport – jak pasję. Foodie nie chce tylko zjeść, chce poczuć coś więcej. Dlatego nie spotkamy foodie w pierwszym lepszym fast foodzie. On odwiedza restauracje, gdzie odkryje nowy smak, gdzie będzie mógł celebrować posiłek. Zna się na jedzeniu i wie, co zamawia. Jeżeli idzie do jakiejkolwiek restauracji, to nie po to, by się najeść, ale dla „wyższych doznań”. W karcie dań szuka dań, które najprościej określić jako „inne”. Foodie najczęściej sam również potrafi gotować i chętnie to robi. W swojej kuchni ma wiele różnych ziół, warzyw i mięs. Poszerza swoje horyzonty kulinarne i nie ogranicza się do gotowania tylko tego, co zna. Oprócz tego foodie wie, „co w kuchni piszczy”. A dokładnie, co jest aktualnie modne, jakie nowe technologie pomagają w gotowaniu, zna niuanse i „smaczki” branży.

Kto jest foodie?

To tylko niektóre odpowiedzi na pytanie „kim/czym jest foodie?”. Tak naprawdę foodie może być każdy. To nie tylko osoba, która lubi dobre jedzenie Wrocław. Wystarczy, że lubimy gotować i już możemy określić się mianem „foodie”. Z drugiej strony możemy nie cierpieć siedzieć w kuchni, ale chętnie odwiedzamy restauracje. To wystarczy, by być foodie. Jak widać jest to bardzo płynne pojęcie, które kojarzy się nie tylko z dobrym jedzeniem, ale również gotowaniem, technologią czy ocenianiem.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

MarcinMarcin

0 0

Świetne dania można znaleźć też w restauracji Szkutnia w Warszawie. Polecam się tam wybrać jak będziecie w okolicy. 13:52, 24.03.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%