Świadome żywienie na przestrzeni ostatniej dekady stało się bardzo powszechne. Efektem tego trendu jest coraz większa rzesza ludzi, którzy przeszli na dietę wegetariańską i wegańską. Obawą wśród ludzi, którzy powoli rezygnują z mięsa w posiłkach jest to, czy będą w stanie dostarczyć organizmowi wymaganą ilość aminokwasów. Niedobory te można uzupełnić poprzez włączenie do diety zielonej żywności, której przedstawicielką jest popularna chlorella.
Co to jest chlorella i z czego wynika kompleksowość zielonej żywności?
Chlorella to nic innego jak alga, glon który posiada największą zawartość chlorofilu ze znanych światu roślin. Dostępna w sprzedaży zielona żywność dystrybuowana jest w formie wysuszonej, jako sproszkowana masa lub ukryta w kapsułce pojedyncza porcja. Ma charakterystyczny, słony i dość intensywny smak, przez co zwykle nie jest przyjmowana solo. Dodaje się ją na przykład do koktajli owocowych, w których smak chlorelli jest mniej wyczuwalny.
Chlorella to pełnowartościowe źródło białka – aż 60% jej budowy to właśnie proteiny. To aż dwukrotnie więcej niż w przypadku soi, która często wymieniana jest w aspekcie diety wegetariańskiej. Warto dodać, że chlorella jest źródłem aminokwasów egzogennych, czyli takich, których ludzki organizm nie potrafi syntetyzować samodzielnie.
Oprócz tego chlorellę można z całą stanowczością stosować jako zamiennik tabletkowej multiwitaminy. W sproszkowanym glonie znajdziemy pełną gamę witamin: C, E, A, D, K i witaminy z grupy B. To jeszcze nie koniec cudownych właściwości chlorelli – jest ona także nośnikiem mikroskładników – posiada około 20 razy więcej żelaza niż szpinak i kilkanaście razy więcej wapnia niż krowie mleko.
Duża zawartość chlorofilu w chlorelli również nie pozostaje bez znaczenia. Jest ona budową bardzo zbliżona do hemoglobiny, przez co wpływa na jej zawartość i na ogólny stan układu krwionośnego, poprawiając jego wydolność.
Fot. Chlorella od Organic Foods. Dostępna w sklepie ekologicznym Ekoflos.pl.
Wszechstronne działanie chlorelli – zielona żywność = super żywność?
Chlorella często dziś zaliczana jest do grupy tzw. super foods, czyli super żywności. Jest tak dlatego, gdyż w niewielkiej objętości chlorelli mieści się niezwykłe bogactwo witalnych składników. Oprócz wcześniej opisanych właściwości zielonej żywności, chlorella bardzo dobrze wpływa na wątrobę, poprawia działanie układu odpornościowego, regeneruję włosy, skórę i paznokcie.
Zielonej żywności nie należy traktować jako jedynego źródła składników odżywczych. Chlorella jest sposobem na uzupełnienie diety i na kompleksową suplementację – z jej udziałem można odsunąć na bok dziesiątki tabletek, które mogą nie pozostać bez znaczenia dla prawidłowej pracy układu pokarmowego.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz