Bezkonkurencyjni okazali się uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu, którzy zajęli I miejsce w konkursie kulinarnym organizowanym przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w Bydgoszczy. Brała w nim udział młodzież uczęszczająca do szkół ponadgimnazjalnych województwa kujawsko-pomorskiego.
Kowalską placówkę reprezentowali: Maciej Czarniak i Paulina Majewska, którzy byli przygotowywani przez nauczycieli żywienia: Elżbietę Wożniak i Alicję Gołembiewską-Lewandowską. Konkurs zorganizowano 14 grudnia w dwóch następujących po sobie etapach. W I części wybierano najlepsze dania ze wszystkich nadesłanych zgłoszeń przez szkoły propozycji. Wyłoniono z nich 6 najlepszych dań, które zakwalifikowano do finału konkursu. W nim uczestnicy musieli przygotować dwie potrawy wigilijnych: dania na ciepło oraz zupy lub danie na zimno. Jedzenie przygotowywano w dwuosobowych zespołach w restauracji Villa Calvados w Bydgoszczy.
Uczniowie kowalskiej szkoły rolniczej przygotowali zupę borowikową z kluskami kładzionymi oraz karpia w sosie piernikowym z puree selerowo-jabłkowym z prażonymi migdałami. Ich danie okazało się bezkonkurencyjne. Komisja Konkursowa przyznała im nagrodę skupiając się przede wszystkim na zgodności tematycznej potrawy. Istotny był także stopień trudności wykonania i smak potraw.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz