Żeberka w kapuście, ruchańce drożdżowe oraz twaróg z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej – to kolejne wyroby z Kujaw i Pomorza, które trafiły na prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Listę Produktów Tradycyjnych.
Kulinarną tradycję naszego województwa reprezentuje już na niej 50 wyrobów i potraw. Najnowsze produkty wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych to żeberka w kapuście, ruchańce drożdżowe i twaróg z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej.
Wspominane ruchańce drożdżowe, zwane plackami ruchanymi, racuchami lub racuszkami to okrągłe, czasami owalne, wypukłe placki drożdżowe, przygotowywane z mąki, drożdży, mleka, niewielkiej ilości jaj i roztopionego, ciepłego masła. Przygotowywano je głównie podczas karnawału, ale także bez okazji na podwieczorek zazwyczaj dla dzieci.
Do dziś cieszą się dużą popularnością na Kujawach, a gospodynie wielokrotnie prezentują je na konkursach kulinarnych i na różnego rodzaju jarmarkach, kiermaszach czy dożynkach.
Wśród 50 zarejestrowanych dotychczas na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przysmaków z Kujaw i Pomorza jest 12 wyrobów piekarniczych i cukierniczych, tyle samo napojów, 11 gotowych dań i potraw, a także 4 warzywa i owoce, 3 produkty mleczne oraz 3 mięsne, a także miód, masło oraz inne wyroby.
Warunkiem rejestracji produktu na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych jest wytwarzanie go przez co najmniej pięć gospodarstw domowych na danym obszarze geograficznym (czyli na terenie województwa) od co najmniej 25 lat. Produkt powinien nawiązywać do naszej regionalnej czy lokalnej tradycji.
25 0
dziś wieczorem moja żona powiedziała, że zrobi mi "ruchańce" :)
13 0
Leon ale masz SUPER :D
6 1
Produkt powinien nawiązywać do naszej regionalnej czy lokalnej tradycji: tu się zgadza z tym ruchańcem!
6 0
Chyba też swoją namówię ;-)
4 0
hahahah aż śmiać się chce :)
1 0
Widzicie te reklame E**banku wyżej?
0 0
Moja babcia robi takie ruchańce, ale ona nazywa je (my zresztą też) pampuchami. Bez względu na nazwę są przepyszne.
0 0
Pampuchy zwane też parowcami to buły drozdzowe gotowane pod przykryciem,na parze.Ruchańce zwane też racuchami są smazone w głebokim tłuszczu jak pączki
0 0
Dzięki za info. U mnie są smażone pampuchy.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ddwloclawek.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz