Europejskie tytuły mistrzowskie, występy w telewizji, wywiady, zdjęcia... Włocławianin Mariusz Gachewicz nieźle „nawycinał” w carvingowym świecie!
Bynajmniej, nie o narciarstwie tu mowa, jednak Carving w wydaniu Mariusza to na prawdę ostra jazda!
Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach pochodząca z krajów azjatyckich. Mariusz Gachewicz jest Vice Mistrzem Polski w Carvingu 2010 i brązowym Mistrzem Europy w Carvingu Chińskim 2009.
Swoją przygodę z gastronomią rozpoczął we włocławskim Zespole Szkół Chemicznych. Później były studia w Akademii Morskiej w Gdyni. Dlaczego wybrał carving?
- Podczas wizyty na targach gastronomicznych mój wzrok przykuło stoisko z carvingowymi cudami. Zainteresowałem się tym i poszedłem w tym kierunku – mówi Mariusz Gachewicz. Jak widać to był strzał w dziesiątkę! W ciągu zaledwie dwóch lat praktyki Mariusz stał się mistrzem w swoim fachu.
Dziś jest członkiem Carving Team Poland, grupy skupiającej 60 najlepszych „carvingowców” w kraju, oraz Euro – Toques Polska, stowarzyszeniu skupiającemu najlepszych szefów kuchni, które działa na polu ochrony smaku żywności oraz chroni kulinarne dziedzictwa europejskie w ich różnorodności.
Za sprawą Mariusza, we Włocławku dwukrotnie już odbyło się ogólnopolskie zebranie Euro Toques, w którym uczestniczyła ponad setka kulinarnych sław.
- Nigdy do końca nie wiem co wyrzeźbię - twierdzi Mariusz. - Na początku jest pomysł, który podczas pracy nabiera realnych kształtów.
Ciężka praca i widoczny talent w przeciągu dwóch lat doprowadziły Mariusza Gachewicza do czołówki polskiego Carvingu. Zaczęło się od drugiego miejsca w Mistrzostwach Europy w Pradze 2009 roku. Mariusz startował w kategorii B dla początkujących. Później przyszły kolejne sukcesy i tytuły. I miejsce podczas Pucharu Skierniewic w 2009r. Mistrz Rzeźby Owocowej w Ogólnopolskich Zmaganiach Carvingowych, Wrocław 2009r. Wygrane Mistrzostwa Polski 2009 w Rzeszowie i kolejny Puchar Skierniewic oraz te najważniejsze III miejsce na Mistrzostwach Europy w Carvingu Chińskim 2009 pod okiem Mistrza Świata Xiang Wanga.
Po ciężkiej pracy, nadszedł czas na sławę. Mariusz wystąpił już jako specjalista z dziedziny Carvingu w programach telewizyjnych TVN i TVP. Razem z Carvingowcami zagrał również podczas ostatniego finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Ale to nie koniec charytatywnej działalności
Podczas Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego w Pułtusku, pomagali zbierać pieniądze fundacji „Dzieci Żywione Inaczej”. Z zebranych pieniędzy zostały zakupione 3 pompy do żywienia pozajelitowego. (Na zdjęciu w galerii z aktorem Andrzejem Grabarczykiem.)
Mariusz Gachewicz współpracuje również z Akademią Kulinarną w Gdańsku pod okiem Krzysztofa Szulborskiego, Mistrza Świata w Grillowaniu, organizującej profesjonalne kursy z gastronomii.
Jeśli chodzi o jego gusta, to jak na szefa kuchni i myśliwego przystało, poleca „Daniela w borowikach z sosem żurawinowym”. Jak sam mówi – Kuchnia polska, smaki regionalne i dziczyzna są niezastąpione!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz