Zamknij

Mistrzyni wypieków zdradza nam przepis na świąteczne ciasto, które może upiec każdy. Wypróbujesz go?

 13:26, 22.12.2016
Skomentuj Fot. materiały prasowe programu Bake Off -Ale ciacho!/TVP Fot. materiały prasowe programu Bake Off -Ale ciacho!/TVP

Małgorzata Rybacka robi najlepsze ciasta w Polsce. Niedawno wygrała program "Bake-off - Ale ciacho!" Dziś, specjalnie dla Czytelników DDWloclawek.pl zdradziła przepis na ciasto, które może zrobić furorę na świątecznym stole.

O zwycięstwo w programie „Bake off – Ale ciacho!” Małgorzata Rybacka rywalizowała z 11 cukiernikami amatorami z całej Polski. Jurorzy od początku chwalili jej desery i ciasta za świetną jakość oraz przemyślane wykorzystanie technik cukierniczych (pisaliśmy o tym m. in. tutaj)

W finale mieszkanka Lubrańca najpierw musiała zmierzyć się z zadaniem technicznym, którym było przygotowanie tarty tatin (wykonywanej na bazie ciasta francuskiego). Następnie czekało ją najważniejsze zadanie – przygotowanie autorskiego, finałowego tortu. Pani Małgosia zaskoczyła jurorów biszkoptowym kuflem piwnym, wypełnionym kremami z mango oraz truskawek i malin, z bezową pianką na wierzchu. To ten wypiek sprawił, że zgarnęła 50 tys. zł i pamiątkową paterę.

Z okazji zbliżającego się Bożego Narodzenia mistrzyni wypieków zgodziła się podzielić jednym z przepisów na ciasto, którym można zaskoczyć świątecznych gości.

 

Tarta z owocami

80 g masła

80 g cukru pudru

300 g mąki

1 żółtko

1 żółtko ugotowane

szczypta soli

ekstrakt cytrynowy

Nadzienie

250 ml mleka

1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

60 g żółtek

50 g masła

30 g skrobi ziemniaczanej

brzoskwinie

świeże malin

 

Przygotowanie ciasta

Masło ucieramy z cukrem. W oddzielnej misce łączymy jajka i ekstrakt cytrynowy. Dodajemy do masła i mieszamy przesiewamy mąkę i sól całość chwilę wyrabiamy , owijamy w folie i chłodzimy w lodówce. Po schłodzeniu wałkujemy ciasto i przekładamy do formy. Pieczemy w 180 C około 20 minut a następnie studzimy.

Przygotowanie nadzienia

Odkładamy 3 łyżki mleka a resztę łączymy za skórką cytrynową i gotujemy. Ubijamy żółtka z cukrem , dodajemy skrobie ziemniaczaną i 3 łyżki mleka. Łączymy z prawie gotującym się mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu aż krem zgęstnieje. Łączymy z masłem , owijamy szczelnie o odstawiamy do lodówki.

Krem wykładamy na upieczony spód i dekorujemy owocami. Tartę najlepiej jeść tego samego dnia , Można ją przechowywać w lodówce 1 dzień.

Smacznego!

Dalszy ciąg materiału pod wideo ↓

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(4)

emkaemka

4 3

To jest świąteczny przepis??? Na jakie święta? Po składniku jakim są "świeże maliny" domyślam się, że chyba na Wniebowzięcie NMP, bo w sierpniu sezon na maliny jak najbardziej jest:-)

14:32, 22.12.2016
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

emkaemka

1 2

To jest świąteczny przepis??? Na jakie święta? Po składniku jakim są "świeże maliny" domyślam się, że chyba na Wniebowzięcie NMP, bo w sierpniu sezon na maliny jak najbardziej jest:-)

14:33, 22.12.2016
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

(....)(....)

0 2

Taka sympatyczna pani a już ,,zdrajczyni '' ... a swoją drogą ten omletowsko-springerowski ton nadawany tematom na tym forum zaczyna śmirdzieć jak stare jajka .

18:01, 22.12.2016
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

BravoBravo

3 1

Korzystając z okazji bardzo serdecznie gratuluję Pani wygrania konkursu cukierniczego w tej telewizji (nazwy nie napiszę, by nie było kryptoreklamy)

18:44, 22.12.2016
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%