Małgorzata Rybacka robi najlepsze ciasta w Polsce. Niedawno wygrała program "Bake-off - Ale ciacho!" Dziś, specjalnie dla Czytelników DDWloclawek.pl zdradziła przepis na ciasto, które może zrobić furorę na świątecznym stole.
O zwycięstwo w programie „Bake off – Ale ciacho!” Małgorzata Rybacka rywalizowała z 11 cukiernikami amatorami z całej Polski. Jurorzy od początku chwalili jej desery i ciasta za świetną jakość oraz przemyślane wykorzystanie technik cukierniczych (pisaliśmy o tym m. in. tutaj)
W finale mieszkanka Lubrańca najpierw musiała zmierzyć się z zadaniem technicznym, którym było przygotowanie tarty tatin (wykonywanej na bazie ciasta francuskiego). Następnie czekało ją najważniejsze zadanie – przygotowanie autorskiego, finałowego tortu. Pani Małgosia zaskoczyła jurorów biszkoptowym kuflem piwnym, wypełnionym kremami z mango oraz truskawek i malin, z bezową pianką na wierzchu. To ten wypiek sprawił, że zgarnęła 50 tys. zł i pamiątkową paterę.
Z okazji zbliżającego się Bożego Narodzenia mistrzyni wypieków zgodziła się podzielić jednym z przepisów na ciasto, którym można zaskoczyć świątecznych gości.
Tarta z owocami
80 g masła
80 g cukru pudru
300 g mąki
1 żółtko
1 żółtko ugotowane
szczypta soli
ekstrakt cytrynowy
Nadzienie
250 ml mleka
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
60 g żółtek
50 g masła
30 g skrobi ziemniaczanej
brzoskwinie
świeże malin
Przygotowanie ciasta
Masło ucieramy z cukrem. W oddzielnej misce łączymy jajka i ekstrakt cytrynowy. Dodajemy do masła i mieszamy przesiewamy mąkę i sól całość chwilę wyrabiamy , owijamy w folie i chłodzimy w lodówce. Po schłodzeniu wałkujemy ciasto i przekładamy do formy. Pieczemy w 180 C około 20 minut a następnie studzimy.
Przygotowanie nadzienia
Odkładamy 3 łyżki mleka a resztę łączymy za skórką cytrynową i gotujemy. Ubijamy żółtka z cukrem , dodajemy skrobie ziemniaczaną i 3 łyżki mleka. Łączymy z prawie gotującym się mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu aż krem zgęstnieje. Łączymy z masłem , owijamy szczelnie o odstawiamy do lodówki.
Krem wykładamy na upieczony spód i dekorujemy owocami. Tartę najlepiej jeść tego samego dnia , Można ją przechowywać w lodówce 1 dzień.
Smacznego!
emka14:32, 22.12.2016
To jest świąteczny przepis??? Na jakie święta? Po składniku jakim są "świeże maliny" domyślam się, że chyba na Wniebowzięcie NMP, bo w sierpniu sezon na maliny jak najbardziej jest:-)
emka14:33, 22.12.2016
To jest świąteczny przepis??? Na jakie święta? Po składniku jakim są "świeże maliny" domyślam się, że chyba na Wniebowzięcie NMP, bo w sierpniu sezon na maliny jak najbardziej jest:-)
(....)18:01, 22.12.2016
Taka sympatyczna pani a już ,,zdrajczyni '' ... a swoją drogą ten omletowsko-springerowski ton nadawany tematom na tym forum zaczyna śmirdzieć jak stare jajka .
Bravo18:44, 22.12.2016
Korzystając z okazji bardzo serdecznie gratuluję Pani wygrania konkursu cukierniczego w tej telewizji (nazwy nie napiszę, by nie było kryptoreklamy)
Letni rozkład jazdy PKP już od niedzieli
A do Szklarskiej to z którego peronu, bo nie znalazłem... a w artykule umieszczono.
Si
11:48, 2025-06-12
Była poseł i aktualny senator odznaczeni
No to po kielichu😀
Żeby nam się😀
11:35, 2025-06-12
Europejskie Dni Archeologii we Włocławku. Trzy dni spot
Dziś o godz. 21 na TVP HISTORIA będzie emitowany film pt. Polowanie. Bardzo wszystkim polecam. Daje do myślenia.
Emeryt
11:09, 2025-06-12
Giganty na Wiśle dotarły do Włocławka
Prześluzowany ... ... czyli za dużo śluzu dali.
AntyDD
11:07, 2025-06-12