Zamknij

Dziewczyna spod Włocławka w kulinarnym show! Co za dania! [PRZEPISY]

 14:30, 06.03.2023 Aktualizacja: 08:40, 08.03.2023
Skomentuj Martyna Trojanowska spod Włocławka (druga od lewej) bierze udział w Masterchef Junior. Fot. Materiały prasowe TVN. Martyna Trojanowska spod Włocławka (druga od lewej) bierze udział w Masterchef Junior. Fot. Materiały prasowe TVN.

Na antenie TVN wystartowała ósma edycja Masterchef Junior. Widzowie mogą kibicować dziewczynie spod Włocławka. W pierwszym odcinku przygotowała danie z jesiotra. 

Do kuchni Masterchefa Juniora po raz ósmy wkroczyło szesnaścioro dzieci w wieku od 8 do 12 lat. Wśród młodych kucharzy znalazła się mieszkanka podwłocławskiego Zbrachlina Nowego Martyna Trojanowska.

Co musiała zrobić Martyna Trojanowska spod Włocławka? 

W pierwszym odcinku nowej edycji kulinarnego show TVN-u uczestnicy musieli przygotować dwa dania. Pierwszym był tort, który wykonywali w parach. Martyna wspólnie z młodym kucharzem Bartkiem zrobiła tort z kremem z białej czekolady i mascarpone z galaretką jabłkową. Deser zatytułowano jako "Tajemniczy ogród". 

W drugiej części odcinka, uczestnicy musieli samodzielnie przygotować danie z jednej z ryb słodkowodnych. Martyna wybrała przygotowanie dania z jesiotra. 

Podała rybę z puree z brokuła i groszku z sosem maślano-winnym. 

Pierwszy sukces w pierwszym odcinku 

Martyna została zwyciężczynią rybnego zadania. Jury w składzie: Ania Starmach, Michel Moran oraz Tomasz Jakubiak było zachwycone jej daniem. Dziewczyna zdobyła złotą przypinkę Masterchefa i będzie mogła wybrać, w którym z najbliższych zadań zapewni sobie bezpieczeństwo przez ewentualnym odpadnięciem

Nowe odcinki Masterchef Junior są emitowane w niedzielę o godzinie 20:00 na antenie TVN.

Na zwycięzcę ósmej edycji kulinarnego show dla najmłodszych czeka m.in: statutetka Masterchefa Juniora, czek na 15 tysięcy złotych oraz nagroda specjalna w wysokości 35 tysięcy złotych od sponsora programu. Osoba, która wygra, będzie mogła także wziąć udział w warsztatach kulinarnych. 

Zobacz przepisy Martyny Trojanowskiej spod Włocławka

Tort z kremem z białej czekolady i mascarpone z galaretką jabłkową – „Tajemniczy ogród”

Składniki: 

Biszkopt:

  • 7 jaj
  • Szczypta soli
  • 7 łyżek mąki tortowej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru

Krem:

  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 400g śmietanki 30%
  • 200g serka mascarpone
  • Żółty barwnik

Galaretka:

  • 400g soku jabłkowego
  • 5g agaru

Dekoracje:

  • 1 karambola
  • 1 kaki
  • 1 marakuja
  • 1 granat
  • 30g borówki
  • 30g maliny
  • 30g truskawki
  • Motylki waflowe 
  • Mięta

Wykonanie: 

Biszkopt

Nastaw piekarnik na 210 stopni. Białka ubij w mikserze z solą. Po ubiciu na sztywną pianę dodaj cukier, a następnie stopniowo dodawaj żółtka. Przesianą mąkę stopniowo połącz z masą za pomocą szpatułki. Następnie masę przełóż do formy i włóż ją do rozgrzanego piekarnika jednocześnie zmniejszając temperaturę do 180 stopni. Piecz przez 23 minuty sprawdzając czy patyczek jest suchy. Po upieczeniu zrzuć biszkopt na deskę do krojenia z wysokości około 30 centymetrów.

Krem

Śmietankę ubić na wysokich obrotach do uzyskania bitej śmietany. Po ubiciu stopniowo dodajemy serek mascarpone mieszając na średnich obrotach. Rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej studzimy i dodajemy stopniowo do kremu mieszając mikserem na małych obrotach.

Galaretka

Sok jabłkowy gotujemy i dodajemy agar. Mieszamy przez dwie minuty a potem przekładamy galaretkę na blaszkę. Blaszkę wkładamy do lodówki. Po zastygnięciu wykrawamy kształt koła wielkości upieczonego biszkoptu.

Podanie

Upieczony biszkopt przekrawamy. Dolną część nasączamy wodą z sokiem z borówek i smarujemy kremem, na który wykładamy świeże maliny. Przykrywamy drugą warstwą biszkoptu i wykładamy krem na cały tort. Następnie na górę wykładamy galaretkę i przyozdabiamy owocami oraz innymi dodatkami.

Jesiotr z puree z brokuła i groszku z sosem maślano–winnym

Składniki: 

Ryba:

  • Filet z jesiotra(200 g)
  • jedna szalotka
  • masło
  • sól, pieprz

Sos maślano-winny:

  • 200 ml białe wino wytrawne
  • kostka masła
  • 200ml śmietanki 30%

Puree:

  • 1/3 brokuła
  • 250g zielonego groszku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ryba:

Z fileta zdejmujemy skórę, solimy, pieprzymy i smażymy na maśle klarowanym od strony gdzie znajdowała się skóra. Po 3 minutach przewracamy na drugą stronę i dodajemy pokrojoną szalotkę. Dodajemy masło i pieczemy przez kolejne 3 minuty.

Sos maślano-winny:

Do usmażonej szalotki dodajemy masło, śmietankę i mieszamy. Następnie dolewamy wino i przyprawiamy solem i pieprzem. Gotujemy, aż wino się zredukuje.

Puree:

Gotujemy brokuł do miękkości. Następnie przekładamy brokuł do blendera, dodajemy groszek, sól, pieprz i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.

Podanie:

Na talerz wykładamy usmażony filet z jesiotra, obok nakładamy dwie łyżeczki sosu i puree z brokułu i groszku.

Dalszy ciąg materiału pod wideo ↓

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(3)

z wczorajz wczoraj

3 0

Wczoraj z daniem rybnym była świetna. Zauważyliście, że młodzi uczestnicy często z małych miast, wsi? Brawo!

20:26, 06.03.2023
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

EwelinaEwelina

4 0

Brawo Martynka

22:28, 06.03.2023
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

? ?

2 0

POd Włocławkiem mieszkają dziewczyny ? W/g DD mamy POdziemne miasto .. ?

12:12, 07.03.2023
Odpowiedzi:0
Odpowiedz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ddwloclawek.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%