Na antenie TVN wystartowała ósma edycja Masterchef Junior. Widzowie mogą kibicować dziewczynie spod Włocławka. W pierwszym odcinku przygotowała danie z jesiotra.
Do kuchni Masterchefa Juniora po raz ósmy wkroczyło szesnaścioro dzieci w wieku od 8 do 12 lat. Wśród młodych kucharzy znalazła się mieszkanka podwłocławskiego Zbrachlina Nowego Martyna Trojanowska.
W pierwszym odcinku nowej edycji kulinarnego show TVN-u uczestnicy musieli przygotować dwa dania. Pierwszym był tort, który wykonywali w parach. Martyna wspólnie z młodym kucharzem Bartkiem zrobiła tort z kremem z białej czekolady i mascarpone z galaretką jabłkową. Deser zatytułowano jako "Tajemniczy ogród".
W drugiej części odcinka, uczestnicy musieli samodzielnie przygotować danie z jednej z ryb słodkowodnych. Martyna wybrała przygotowanie dania z jesiotra.
Podała rybę z puree z brokuła i groszku z sosem maślano-winnym.
Martyna została zwyciężczynią rybnego zadania. Jury w składzie: Ania Starmach, Michel Moran oraz Tomasz Jakubiak było zachwycone jej daniem. Dziewczyna zdobyła złotą przypinkę Masterchefa i będzie mogła wybrać, w którym z najbliższych zadań zapewni sobie bezpieczeństwo przez ewentualnym odpadnięciem.
Nowe odcinki Masterchef Junior są emitowane w niedzielę o godzinie 20:00 na antenie TVN.
Na zwycięzcę ósmej edycji kulinarnego show dla najmłodszych czeka m.in: statutetka Masterchefa Juniora, czek na 15 tysięcy złotych oraz nagroda specjalna w wysokości 35 tysięcy złotych od sponsora programu. Osoba, która wygra, będzie mogła także wziąć udział w warsztatach kulinarnych.
Biszkopt:
Krem:
Galaretka:
Dekoracje:
Nastaw piekarnik na 210 stopni. Białka ubij w mikserze z solą. Po ubiciu na sztywną pianę dodaj cukier, a następnie stopniowo dodawaj żółtka. Przesianą mąkę stopniowo połącz z masą za pomocą szpatułki. Następnie masę przełóż do formy i włóż ją do rozgrzanego piekarnika jednocześnie zmniejszając temperaturę do 180 stopni. Piecz przez 23 minuty sprawdzając czy patyczek jest suchy. Po upieczeniu zrzuć biszkopt na deskę do krojenia z wysokości około 30 centymetrów.
Śmietankę ubić na wysokich obrotach do uzyskania bitej śmietany. Po ubiciu stopniowo dodajemy serek mascarpone mieszając na średnich obrotach. Rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej studzimy i dodajemy stopniowo do kremu mieszając mikserem na małych obrotach.
Sok jabłkowy gotujemy i dodajemy agar. Mieszamy przez dwie minuty a potem przekładamy galaretkę na blaszkę. Blaszkę wkładamy do lodówki. Po zastygnięciu wykrawamy kształt koła wielkości upieczonego biszkoptu.
Upieczony biszkopt przekrawamy. Dolną część nasączamy wodą z sokiem z borówek i smarujemy kremem, na który wykładamy świeże maliny. Przykrywamy drugą warstwą biszkoptu i wykładamy krem na cały tort. Następnie na górę wykładamy galaretkę i przyozdabiamy owocami oraz innymi dodatkami.
Ryba:
Sos maślano-winny:
Puree:
Ryba:
Z fileta zdejmujemy skórę, solimy, pieprzymy i smażymy na maśle klarowanym od strony gdzie znajdowała się skóra. Po 3 minutach przewracamy na drugą stronę i dodajemy pokrojoną szalotkę. Dodajemy masło i pieczemy przez kolejne 3 minuty.
Sos maślano-winny:
Do usmażonej szalotki dodajemy masło, śmietankę i mieszamy. Następnie dolewamy wino i przyprawiamy solem i pieprzem. Gotujemy, aż wino się zredukuje.
Puree:
Gotujemy brokuł do miękkości. Następnie przekładamy brokuł do blendera, dodajemy groszek, sól, pieprz i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Podanie:
Na talerz wykładamy usmażony filet z jesiotra, obok nakładamy dwie łyżeczki sosu i puree z brokułu i groszku.
3 0
Wczoraj z daniem rybnym była świetna. Zauważyliście, że młodzi uczestnicy często z małych miast, wsi? Brawo!
4 0
Brawo Martynka
2 0
POd Włocławkiem mieszkają dziewczyny ? W/g DD mamy POdziemne miasto .. ?
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ddwloclawek.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz