Zamknij
Ważne

Drożdżówkę robię ze starego przepisu. Złote proporcje składników to gwarancja sukcesu

12:31, 02.07.2025 Aktualizacja: 15:33, 02.07.2025
Skomentuj canva.com canva.com

Puszystka, miękka, delikatna i wilgotna – przepis na drożdzówkę staropolską jest poparty wielowiekową tradycją. Liczne próby i błędy popełniane przez nasze babcie pozwoliły dopracować recepturę do perfekcji. Lubię czerpać z doświadczenia starszych pokoleń.

Drożdżówka staropolska doskonale smakuje do zimowej kawy z dodatkami i rozgrzewających naparów z miodem, imbirem i cytryną. W tradycyjnym przepisie placek jest posypany kruszonką, ale możesz go także upiec z owocami sezonowymi. Świetnie smakuje przełożony domową konfiturą.

Tradycyjne przepisy z margaryną – czy warto zamieniać na masło?

W oryginalnych przepisach na drożdżówkę – takich, które znajdziesz w kajeciku swojej babci – w składnikach widnieje margaryna. To składnik, który przez lata był owiany złą sławą. Czy faktycznie jest się czego obawiać?

Obecnie większość margaryn, zarówno tych do smarowania, jak i w kostkach, wytwarzana jest metodą estryfikacji. Taki proces sprawia, że zawierają one znacznie mniej niebezpiecznych izomerów trans niż produkty, które były powszechne w Polsce jeszcze kilkanaście lat temu.

Warto jednak zachować czujność i patrzeć na etykiety. Ja zamieniam w tradycyjnych przepisach margarynę na masło przede wszystkim ze względu na walory smakowe.

Przepis na placek drożdżowy z kruszonką

Do przygotowania drożdżówki w blasze o wymiarach 25 cm x 40 cm, potrzebujesz:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 100 g świeżych drożdży,
  • 500 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 300 g cukru,
  • 125 g masła,
  • 50 ml oleju.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g cukru,
  • 100 g mąki,
  • 50 g zimnego masła.

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewasz z cukrem – ma być ciepłe, ale nie może się zagotować. Odlewasz pół szklanki do osobnego naczynia. Mieszasz z drożdżami i 2 łyżkami mąki. Odstawiasz do wyrośnięcia.
  2. Pozostałe mleko podgrzewasz z masłem i olejem. Jeszcze gorące przelewasz do miski, dodajesz połowę mąki i mieszasz drewnianą łyżką.
  3. Następnie dodajesz jajka, wyrośnięty zaczyn drożdżowy i pozostałą porcję mąki. Cały czas mieszasz masę łyżką do uzyskania spójnej konsystencji.
  4. Przykrywasz ściereczką i odstawiasz w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  5. Tuż przed upływem godziny przygotowujesz kruszonkę. Zimne masło rozgniatasz palcami z cukrem i mąką. Gotową kruszonkę wstawiasz na chwilę do lodówki lub zamrażalnika.
  6. Rozgrzewasz piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  7. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładasz na stolnicę oprószoną mąką. Przez chwilę zagniatasz, aby uformować placek.
  8. Ciasto przekładasz na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujesz kruszonką i wstawiasz do piekarnika na 45 minut. 

Materiał przy współpracy z:   

(Anna Galuhn)
Dalszy ciąg materiału pod wideo ↓

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ddwloclawek.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

Rudery na Chmielnej do wyburzenia. Znamy plany miasta

Oby parking był zielony. Miejsce do parkowania w postaci kratki kostki z trawą nisko rosnącą lub specjalnym mchem. A drogi asfaltowe. Do tego drzewa i rośliny przy chodnikach. Parking ogólnodostępny i żeby wygląd był elegancki bo wyburzenie pierzei zrobi jakąś wyrwę i to trzeba wykonać estetycznie nie jak betonozowa pustynia

Betonzoa Nie 🙂‍↔️

11:43, 2025-07-03

Peugeot skasowany po zderzeniu z łosiem

Nigdy nie jadę tam więcej niż 70 km/h za dnia a nad ranem i wieczorem i nocą 60 km/h. Może dlatego, że jeżdżę codziennie i widziałem tam mnóstwo zwierząt, może dlatego, że widziałem mnóstwo wypadku nie myślących osób, może dlatego, że nie wierzę w magię ale zna fizykę, i jazda nauczyła mnie że jak nie myślisz za kółkiem to sam sobie sprowadzasz nieszczęście. Bywają wypadki ale to są Wypadki gdy Zrobisz wszystko trzeba ale nie w sytuacji gdy jedziesz na złamanie karku... Dodam że wszędzie zdążam i rocznie robię 60-70 tysięcy kilometrów...

Jaccek

11:38, 2025-07-03

Peugeot skasowany po zderzeniu z łosiem

Dlaczego: nadal między Włocławkiem a zjazdem wjazdem na Autostradę A1 ten krótki odcinek niecałe 4 km nadal nie ma 2x2 pasów w każdą stronę, do tego ścieżki rowerowej i chodnika obok, siatek ochronnych i przejścia naziemnego nad trasą dla zwierząt. Autostrada oddana jest już od 13 lat! A takie minimum to powinna być ścieżką rowerowa z chodnikiem już dawno. Przecież tam jechać rowerem to śmierć lub kalectwo. Jak to jest,że dojazd do pracy jest łatwiejszy do Chocznia, bo są ścieżki od Włocławka i dalej a do strefy niemożliwe! Chyba, że ktoś chce jechać kilkanaście km od Wieńca to tak.

2x2 4 km

11:34, 2025-07-03

Peugeot skasowany po zderzeniu z łosiem

Trzeba trochę myśleć jak się jedzie ,tyle się piszę o wypadkach zwierząt leśnych ale prędkość tylko się liczy a nie bezpieczeństwo.Kiedy kierowcy wezmą sobie do serca co ???

Asia 48

11:31, 2025-07-03

0%