Zamknij

Folia rantowa – jak używać folii cukierniczej do rantów?

art. sponsorowany + 12:42, 18.01.2024 Aktualizacja: 12:42, 18.01.2024

Przygotowując torty i desery, warto korzystać z akcesoriów, które znacznie ten proces ułatwiają. Jednym z nich jest folia do rantów. Jest niezbędna w dużych i małych zakładach cukierniczych, ale coraz częściej pojawia się także u prywatnych pasjonatów pieczenia. Czym jest folia rantowa i jak ją poprawnie wykorzystywać?

Do czego służy rant cukierniczy?

Przygotowując piętrowe torty czy bogato zdobione wypieki, warto korzystać z akcesoriów cukierniczych, aby uzyskać odpowiedni efekt. Folia rantowa to rozwiązanie, które:

  • pozwala uzyskać gładką i równą powierzchnię oraz boki ciasta,
  • przydaje się podczas transportu,
  • ułatwia dekorowania wypieku.

Folia cukiernicza wykonana jest z octanu, a więc nie wchodzi w reakcję z żywnością. Jest trwała, a jednocześnie elastyczna, co ułatwia tworzenie wymarzonych ciast. Za jej pomocą uzyskuje się formę, która utrzymuje ciasto oraz masę na miejscu.

Istnieją różne rodzaje folii rantowych. Część z nich może być nawet wykorzystana do pieczenia. Niemniej warto wcześniej upewnić się, czy dany produkt jest odporny na wysokie temperatury. Z pewnością jednak każdą można wykorzystać na zimno oraz do transportu ciast.

Folia rantowa — jak używać?

Użycie rantu cukierniczego nie wymaga dużej wiedzy ani umiejętności, więc mogą z niej korzystać nawet amatorzy. Folia octanowa jest dostępna w wielu rozmiarach, da się dopasować ją do rodzaju wypieku.

Jeśli będzie wykorzystana do pieczenia, folię trzeba umieścić na sztywnym spodzie. Po połączeniu jej dwóch końców otrzymuje się formę, która zastępuje tradycyjne blaszane akcesoria. Folię można dodatkowo pokryć tłuszczem lub papierem, aby łatwiej odeszła od ciasta.

W większości przypadków folia cukiernicza służy do dekorowania, przechowywania i transportowania wypieków. Wtedy wystarczy ułożyć ją na sztywnym spodzie i spiąć. W powstałej formie można umieszczać ciasta i przekładać je masą. W ten sposób powstanie równy i estetyczny tort piętrowy.

Folia rantowa jest przydatna również dlatego, że boki ciasta są dzięki niej gładkie i wyrównane. Poszczególne piętra pozostają na miejscu i nie przesuwają się. W przypadku mas, które wymagają zastygnięcia, folia zabezpiecza je przed rozlaniem.

Po ułożeniu warstw i zastygnięciu wszystkich elementów lub transporcie wypieku folię wystarczy delikatnie odwinąć. Nie uszkodzi ona deseru, a zapewni mu estetyczny wygląd.

Tort truskawkowy w okrągłej formie z folii cukierniczej - niupak.eu

Gdzie znaleźć dobrą folię cukierniczą?

Folia cukiernicza do rantów powinna być wykonana z materiału dopuszczonego do kontaktu z żywnością. Jej słaba jakość może również wpłynąć na ostateczny wygląd wypieku. Warto więc wybierać ranty od sprawdzonych producentów.

Dobra folia rantowa to gwarancja udanych wypieków za każdym razem. Doświadczony producent, jak firma Niupak, ma w swojej ofercie akcesoria cukiernicze w formie taśm, które można wykorzystać w domu oraz dużym zakładzie. Ich wysoka jakość sprawia, że folia spełni swoje zadanie i utrzyma piętrowe ciasto w odpowiednim położeniu.

Twórz estetyczne i smaczne wypieki z pomocą dostępnych akcesoriów. Folia rantowa od dobrego producenta to niezbędny element w każdej cukierni!

(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%