Ocet zna każdy, ale jeśli chodzi o sposób jego wytwarzania i różnice między poszczególnymi jego rodzajami, to zazwyczaj na tym wiedza się kończy. W tym artykule dowiesz się więcej o różnych rodzajach octu.
Istnieje wiele różnych rodzajów octów — octy smakowe, naturalne octy, octy balsamiczne i wiele więcej. Octy owocowe, takie, jak np. ocet jabłkowy, ocet wiśniowy, powstają na bazie owoców, mają niską zawartość kwasu octowego i są nieco łagodniejsze w smaku od innych rodzajów octu. Ponieważ niektóre owoce, takie jak maliny czy jabłka, bardziej nadają się do tworzenia octu, często właśnie one stanowią bazę, a aromatyzowane są dodatkowo innymi smakami lub ziołami.
Ocet winny jest również wytwarzany z owoców, a mianowicie winogron, ale ma bardziej intensywny smak, ponieważ wino ma wyższą zawartość alkoholu. Z drugiej strony ocet winny poza charakterystyczną kwasowością ma niewiele wariantów smakowych. Dzięki temu idealnie nadaje się do marynowania. Kolejnym typem octu jest ocet balsamiczny, do którego wykorzystuje się również winogrona, które najpierw gotuje się w celu zagęszczenia soku, a następnie fermentuje na alkohol, a następnie na ocet.
Droższa, a zarazem bardziej wyrafinowana wersja octu winnego białego lub czerwonego wytwarzana jest z określonych odmian winogron i dzięki temu nabiera cech charakterystycznych dla danego gatunku. Delikatnych odmian takich octów można używać razem z neutralnymi w smaku olejami, aby jeszcze lepiej wydobyć smak octu.
Octy smakowe zdecydowanie warto stosować w swojej kuchni z wielu powodów. Mają one niezwykły aromat i smak, dzięki czemu świetnie nadają się do marynat i sosów. Co więcej, zawierają one składniki, dzięki którym mają szereg zdrowotnych właściwości. Najbardziej znany jest pełen witamin ocet jabłkowy, jednak w sklepach znaleźć można także inne octy smakowe, takie, jak: ocet ze śliwek, z porzeczki, malin, ocet wiśniowy, ocet truskawkowy, czy też nawet produkty takie, jak ocet jabłkowy z kwiatem bzu.
Zdecydowanie najpopularniejszym octem smakowym jest ocet jabłkowy. Bogaty w minerały, witaminy i inne substancje aktywne zawiera ponad 90 substancji, w tym ponad 30 ważnych składników odżywczych. Zawiera potas, sód, wapń, magnez, chlor, żelazo, miedź i witaminę C. W przypadku octów owocowych warto wybrać żywy ocet jabłkowy, który ma same w pełni naturalne składniki. Stosując go w kuchni, zawsze podbijesz walory smakowe danej potrawy, ponieważ jego smak sam w sobie jest niepowtarzalny i nasycony. Żywe octy owocowe wspomagają także produkcję energii, pomagają spalać i trawić tłuszcze, węglowodany i białka.
Kolejną bardzo ważną substancją występującą w occie jabłkowym jest błonnik owocowy zwany pektyną. Pektyna wspiera procesy trawienia i cały układ pokarmowy, obniża zły cholesterol i pomaga organizmowi usunąć nadmiar płynów.
Ocet jabłkowy może mieć ogromny wpływ na Twoje zdrowie! Ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Poprawia trawienie i zwiększa spalanie w organizmie. Wzmacnia nerki i może leczyć nawracające infekcje dróg moczowych. Wpływa też korzystnie na ciśnienie krwi.
Jeśli szukasz wysokiej jakości, naturalnych żywych octów, odwiedź sklep: https://olini.pl/kategoria/octy
Ocet żywy ma wiele zastosowań — to naturalny konserwant, składnik dressingów, naturalny środek czyszczący, a przede wszystkim fantastyczny składnik do gotowania. Jeśli w kuchni używasz tłustych mięs, np. żeberek, dodaj odrobinę octu do marynaty. To nie tylko nada mięsu głębszy smak, ale także sprawi, że będzie ono cudownie delikatne. Łyżka octu do gulaszu lub chili doda dodatkowego wymiaru smaku. Nie musisz się martwić, że potrawa stanie się zbyt kwaśny, większość octu wyparuje wraz z gotowaniem.