Każdy, kto pracował lub chce pracować np. w gastronomii, na pewno zetknął się z czymś zwanym książeczką sanepidowską. W tym artykule wyjaśnimy czym ona jest i dlaczego jest tak istotna.
Książeczka sanepidowska, nazywana inaczej książeczką stanitarno-epidemiologiczną, była dokumentem potwierdzającym, że dana osoba nie jest nosicielem bakterii z rodzaju Salmonella i Shigella. Została wycofana w 2008 roku i zastąpiona orzeczeniem do celów sanitarno-epidemiologicznych, którego wygląd jest ściśle określony przepisami prawa. Mimo tej zmiany nazwa pozostała w potocznym użyciu. Natomiast, jeżeli ktoś posiada od wielu lat fizyczną książeczkę, to niektórzy lekarze nadal wpisują do niej wyniki badań wraz z orzeczeniem.
To, kto potrzebuje orzeczenia, wynika z rozporządzenia Ministra Zdrowia z dn. 2 lutego 2006 r. w sprawie badań do celów sanitarno-epidemiologicznych. Lista obejmuje wszystkie osoby pracujące w branżach, gdzie istnieje zwiększone ryzyko przenoszenia chorób zakaźnych. Zalicza się do nich wszystkich pracowników gastronomii – od kucharzy i kelnerów aż po osoby myjące naczynia i stojące przy kasach, jak również wszystkich pracowników mających w ogóle styczność z pożywieniem i wodą. Są to więc osoby sprzedające w sklepach spożywczych, zatrudnione w firmach produkujących i przetwarzających żywność czy uzdatniających wodę.
Oprócz nich książeczki potrzebują pracownicy szeroko pojętej służby zdrowia, w tym domów opieki i hospicjów, ale również osoby pracujące w przedszkolach i żłobkach, opiekunki do dzieci, pracownicy transportu publicznego czy branży kosmetycznej.
Książeczka sanepidowska jest potrzebna, ponieważ regularne badania zdrowotne w określonym zakresie minimalizują ryzyko rozprzestrzeniania się chorób zakaźnych, które mogłyby mieć poważne konsekwencje dla społeczeństwa. Dodatkowo, orzeczenie gwarantuje, że osoby dopuszczone do kontaktu z żywnością czy z osobami chorymi są zdrowe i nie przenoszą patogenów, które mogą powodować zatrucia pokarmowe.
Poważne podejście do tej kwestii to także dowód na dbałość pracodawcy o zdrowie i bezpieczeństwo swoich pracowników, klientów oraz na przestrzeganie obowiązujących norm sanitarnych.
Procedura uzyskania orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych jest dość prosta. Przede wszystkim osoba zainteresowana powinna zrobić wskazane przez pracodawcę badania. Następnie z wynikami udaje się do lekarza uprawnionego do wydania orzeczenia.
Obecnie nie trzeba umawiać się na wizytę w placówce medycznej i stać w długiej kolejce, ponieważ książeczka sanepidowska online może być wydana przez lekarza w trakcie telekonferencji. Wystarczy, że przed taką wizytą zostaną przesłane wyniki badań, a lekarz na ich bazie wyda orzeczenie podpisane podpisem kwalifikowanym.
Podsumowując, orzeczeniem do celów sanitarno-epidemiologicznych jest nieodzownym dokumentem w wielu zawodach związanych z bezpośrednim kontaktem z żywnością, lekami i ludźmi. Jego głównym celem jest ochrona zdrowia publicznego poprzez zapewnienie, że osoby pracujące w pewnych branżach są zdrowe i nie stanowią zagrożenia dla innych. Dzięki rozwojowi technologii można dzisiaj w prosty i szybki sposób uzyskać książeczkę sanepidowską online i uniknąć długiego okresu oczekiwania, jak i stania w kolejce do placówki medycznej.
We Włocławku powstanie fontanna!
Za te pieniadze mozna by poprawic nieudolnie zrobione sciezki rowerowe.
asg
01:21, 2025-05-15
Okazja tylko raz w roku. Ratusz z innej perspektywy
Tesco
Tesco
00:51, 2025-05-15
Na kogo zagłosujesz w wyborach na prezydenta?
maciora onanista (bez kobity od 10lat) aż tyle?🤣🤣🤣
83ei
22:20, 2025-05-14
Anwil mocno otwiera play-offy. Toruń pokonany
A gdzie zdjęcia kibiców ? Ja się pytam
Wściekły Edmund
22:00, 2025-05-14