Zamknij

Czego nie wiedzieliśmy o egzotycznych owocach: ciekawe fakty i cechy

art. sponsorowany + 10:03, 20.08.2024 Aktualizacja: 10:07, 20.08.2024
fot. pixabay fot. pixabay

Dziś nikt nie może nikogo zaskoczyć egzotycznymi owocami. Można je kupić w Polsce, nie trzeba jechać do krajów tropikalnych. Co więcej, wiele egzotycznych owoców od dawna gości na naszych stołach. Ale mimo to nie wszyscy zdają sobie sprawę ze specjalnych właściwości i cech tego lub innego owocu. A jest ich naprawdę wiele. Rozważmy teraz najciekawsze fakty na temat znanych nam owoców tropikalnych.

Król owoców: mangostan

To pyszny i pachnący mały owoc, który trudno z czymś porównać. Pod bordową skórką kryje się biały miąższ podzielony na plastry. Wewnątrz każdego z nich znajduje się kość. Smak miąższu jest bardzo ciekawy, łączy w sobie nuty ananasa, owoc mango, moreli, truskawki i brzoskwini. Taka różnorodność odcieni tworzy unikalny i ciekawy smak, który trudno pomylić z innymi. Należy również zauważyć, że smak mangostanu jest dość świeży i chłodny. Oprócz ciekawego smaku, niezwykłe fakty na temat tego owocu powinny obejmować:

  • właściwości lecznicze. Mangostan jest uważany za najbardziej bogaty w przeciwutleniacze owoc na świecie;
  • regularne spożywanie tego owocu spowalnia starzenie;
  • trwałość mangostanu wynosi do 25 dni. Szybko się psuje;
  • mangostanu nie można zamrażać ani suszyć, staje się niesmaczny. Można go jednak konserwować, chociaż właściwości smakowe stają się mniej wyraziste.

Mangostan jest głównie spożywany w postaci świeżej. Ale jest również używany do produkcji soku z mangostanu, szczególnie popularnego w Afryce, Azji i Ameryce Środkowej - miejscach, w których rośnie ten owoc. Nawiasem mówiąc, drzewo mangostanu jest bardzo wysokie. Może osiągnąć 25 metrów, a owocować zaczyna dopiero po 10-20 latach.

Drzewo ziemniaczane: sapodilla

Owoc ten nazywany jest również śliwką tropikalną, a także lamut, chiku i achra. Ojczyzną owocu jest Ameryka Południowa i Azja, skąd dostarczany jest do Ukrainy. Zewnętrznie jest to mały owoc z brązową skórką. Struktura miąższu przypomina persymonę, również wewnątrz zawiera duże nasiona. Smak sapodilli jest bardzo nietypowy. Łączy w sobie nuty daktyli, miodu, persymony, czekolady, karmelu i kawy. Miąższ jest brązowy, skrobiowy i dość obfity.

Oprócz ciekawego smaku, który łączy w sobie wiele odcieni, wśród interesujących faktów na temat sapodilli warto odnotować:

  • ma działanie przeciwzapalne;
  • pomaga zwiększyć poziom hemoglobiny
  • zwiększa funkcje obronne organizmu;
  • ma silne działanie regenerujące, dlatego jest popularna jako surowiec w przemyśle kosmetycznym;
  • mleczny sok, który uwalnia się po przecięciu zielonego owocu, jest stosowany jako baza do gumy do żucia;
  • praktycznie jedyny owoc, który nie ma przeciwwskazań.

Sapodillę spożywa się na świeżo i nie warto tego robić. Owoce dość szybko się psują.

Różowy jeż: rambutan

Jeśli mówimy o niezwykłych egzotycznych owocach, to ten owoc z pewnością będzie wśród nich. Wyróżnia go wygląd - skórka rambutanu pokryta jest odrostami - „włoskami”, które nadają mu podobieństwo do jeża. Jednocześnie nie jest kłujący. Owoc pochodzi z Azji, ale rośnie również w wielu tropikalnych krajach na całym świecie. Jego smak jest bardzo jasny, słodki, ale nie mdły. Nie jest łatwo go z czymś porównać, ale można wyodrębnić nuty winogron i kiwi. Miąższ jest soczysty, zawiera kość. Oprócz niezwykłego wyglądu, wśród interesujących faktów na temat rambutanu, zauważamy:

  • rośnie w pęczkach. W jednej kiści może dojrzewać do 30 owoców jednocześnie.
  • Drzewo rambutan jest uważane za święte w Azji Wschodniej;
  • zielone owoce mają zieloną skórkę i włoski. W miarę dojrzewania owoce stają się różowe;
  • ma właściwości antyhistaminowe;
  • usuwa cholesterol;
  • obniża ciśnienie krwi dzięki zawartości kwasu nikotynowego w miąższu;
  • wzmacnia naczynia krwionośne i zagęszcza krew.

Rambutan należy spożywać świeży i wstępnie schłodzony, przy czym należy to robić ostrożnie, aby nie obgryzać kości. Jest ona dość gorzka i psuje smak delikatnego miąższu. Owoce można również dodawać do sałatek owocowych, wypieków i konserw.

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%