Zamknij
REKLAMA

Dieta fleksitariańska - na czym polega?

09:56, 21.09.2021 | materiały partnera

Dieta fleksitariańska to ostatnimi czasy bardzo popularny model żywienia. W większości opiera się o dietę wegetariańską lub nawet wegańską, przy założeniu okazjonalnego spożywania mięsa. Jakie są zasady diety fleksitariańskiej?

Dieta fleksitariańska - co to takiego?

Dietę fleksitariańską, można określić mianem elastycznej diety wegetariańskiej. Sama nazwa pochodzi od połączenia słów ang. “flexible” (elastyczny) i “vegetarian” (wegetariański).

Fleksitarianie to grupa ludzi, którzy decydują się na spożywanie mniejszej ilości mięsa na rzecz diety opartej na roślinach. Narzucone przez siebie ograniczenia spożycia mięsa lub selektywnego spożywania mięsa przypisują jednemu bądź kilku dniom w tygodniu, (np. poniedziałku bezmięsnego - w Wielkiej Brytanii) lub miesiąca, a odstępstwa dotyczą okazjonalnego jedzenia mięsa np. podczas uroczystości rodzinnych). 

Fleksitarianizm to także etykieta dla osób, które nie są zobowiązane do pełnej diety wegetariańskiej, również tych, którzy ponownie wprowadzają mięso do diety wegetariańskiej lub wegańskiej. Istnieje wiele badań naukowych potwierdzających fakt, że dobrze zaplanowana dieta wegańska może zmniejszyć ryzyko niektórych rodzajów chorób przewlekłych, w tym chorób układu sercowo-naczyniowego. Przesłanki te decydują o utrzymaniu w dużej mierze diety roślinnej.

Bardzo dużo osób decyduje się na rezygnację z mięsa z uwagi na kwestie środowiskowe. Podkreśla się znaczącą przewagę diet roślinnych w kontekście troski o planetę. Ważnym argumentem jest też niepowodowanie cierpienia zwierząt, dlatego weganizm w różnych konfiguracjach staje się coraz bardziej popularny. 

Tym samym obserwuje się wzrost świadomości konsumentów, którzy zdają sobie sprawę, jakie konsekwencje niosą ich decyzje żywieniowe, np. w kontekście globalnego ocieplenia, zrównoważonego chowu zwierząt, przy osiąganiu jednoczesnych korzyści zdrowotnych związanych z ograniczeniem mięsa.

Zasady diety fleksitarniańskiej 

Dieta fleksitariańska to model żywienia, który został zdefiniowany stosunkowo niedawno. W związku z tym najczęściej określa się go jako sposób odżywiania z ograniczeniem spożycia mięsa. Niektóre źródła mówią o zmniejszeniu spożycia wyłącznie czerwonego mięsa, co czyni dietę fleksitarian bardzo zbliżoną do założeń diety semiwegetariańskiej, w której eliminuje się z jadłospisu mięso ssaków. 

Jakie są zasady diety fleksitariańskiej?

  1.    Dieta fleksitariańska powinna dostarczać organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze oraz pokrywać zapotrzebowanie na energię.
  2.     Podstawą diety fleksitariańskiej są warzywa, owoce, strączki i produkty zbożowe. 
  3.     Dieta fleksitariańska zakłada graniczenie mięsa i jego przetworów w codziennej diecie. Zarówno mięso czerwone, jak i drób można spożywać nie częściej, niż raz w tygodniu. 
  4. Główne źródła białka w diecie fleksitariańskiej są nasiona roślin strączkowych m.in. soczewica, ciecierzyca, soja, groch i bób oraz produkty przetworzone pochodzenia roślinnego takie jak tempeh i tofu.
  5. Źródłem tłuszczy są oleje roślinne, orzechy i nasiona.
  6. Dieta fleksitariańska zezwala na spożycie jaj, ryb i przetworów rybnych, owoców morza oraz nabiału.

Wpływ diety fleksitariańskiej na zdrowie

Dieta fleksitariańska, mimo tego, że jako model żywienia jest stosowana stosunkowo krótko, to jest uznawana, obok diety śródziemnomorskiej i diety DASH jako jedna z najzdrowszych diet świata. 

Korzyści zdrowotne stosowania fleksitarianizmu wynikają głównie z ograniczenia spożycia mięsa i tłuszczów zwierzęcych (nasyconych). Będzie to miało wpływ na ograniczenie ryzyka powstawania chorób układu sercowo naczyniowego. 

Przewaga w dziennym menu produktów pochodzenia roślinnego powoduje zwiększone spożycie witamin, minerałów i związków o działaniu przeciwutleniającym. Będzie to hamować procesy starzenia się organizmu i przeciwdziałać szkodliwemu wpływowi wolnych rodników.

Umiejętność komponowania diety fleksitariańskiej opiera się o znajomość układania zbilansowanej diety wegańskiej i należy zwrócić uwagę na dostarczanie organizmowi pełnowartościowego białka. Pomocne mogą być usługi cateringu dietetycznego, w szczególności, jeśli dieta pudełkowa np. z Super Menu zakłada wymianę posiłków. Wówczas bardzo łatwo jest dostarczyć zbilansowane, wysoko odżywcze pożywienie w ilości pokrywającej zapotrzebowanie na podstawowe składniki odżywcze.

(materiały partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMA
0%