Zamknij
Alicja Ciesielska prowadzi we Włocławku trzy restauracje. Fot. Radosław Chrzanowski

Włocławska Magda Gessler zdradza tajemnicę swojego sukcesu. "Od najmłodszych lat gotowałam w domu i marnowałam..." [WYWIAD]

. 14:00, 05.01.2022 Aktualizacja: 21:33, 03.03.2022

Włocławska Magda Gessler zdradza tajemnicę swojego sukcesu. "Od najmłodszych lat gotowałam w domu i marnowałam..." [WYWIAD]

Pierwszą restaurację otworzyła z koleżanką na studiach, pod koniec lat 90. Obecnie Alicja Ciesielska prowadzi we Włocławku trzy lokale: El Paso, Warszawska 8 Food & Friends i Food Gallery. Opowiada nam, jak prowadzi się biznes restauracyjny w naszym mieście, dlaczego w dzieciństwie "marnowała jedzenie" oraz o tym, jakiej magicznej przyprawy używa do swoich potraw.

Skąd wzięła się pani pasja do gastronomii?

Cała historia wzięła się stąd, że od najmłodszych lat gotowałam w domu i "marnowałam produkty", jak to mówiła moja mama. Pierwsze eksperymenty kulinarne robiłam wtedy, kiedy wszystko było na kartki. Produktów w domu brakowało, a ja nie przyznawałam się do tego, że przyrządzałam z nich jedzenie.

Moja mama ciągle powtarzała: "Gdzie jest ten cukier, to kakao? Przecież tu było". Jako 10-letnia dziewczyna upiekłam ciasto w prodiżu na balkonie, żeby nie było czuć w domu. To było ciasto czekoladowe ambasador. Na lekcji geografii rozmawialiśmy wtedy o Węgrzech. Robiłam prezentację o tym kraju i przyniosłam na poczęstunek swój wypiek. Powiedziałam wtedy "Oto ambasador...". To się tak spodobało mojej nauczycielce, że pochwaliła się mojej mamie. W ten sposób wydało się, że upiekłam to ciasto po kryjomu.

Jak prowadzi się biznes restauracyjny we Włocławku?

To jest pytanie, które jest mi najczęściej zadawane. Ale nie przez dziennikarzy, tylko znajomych czy gości przyjeżdżających do Food Gallery.

Myślę, że przez wiele lat znośnie. Jednak od czasu, gdy koronawirus zawładnął światem – bardzo ciężko, wręcz dramatycznie ciężko. Myślę, że małe miasta takie jak Włocławek mają bardzo trudną sytuację w branżach rozrywkowo-kulturalnych, do których należą restauracje.

W miastach, gdzie są studenci, turyści albo duży biznes, łatwiej się prowadzi lokal gastronomiczny. Szczególnie na takim poziomie, na jakim jest Food Gallery. Restauracje tzw. klasy premium utrzymują się na ogół z lokalnych gości oraz turystyki biznesowej. W małych miastach zawsze prowadzi się jakikolwiek biznes gorzej niż w dużych. Związane jest to po prostu z popytem.

Czy teraz jest łatwiej czy trudniej, niż kiedy pani otwierała pierwszą restaurację?

Z każdym rokiem jest trudniej. Głównie przez pandemię.

Z drugiej strony mam teraz większe doświadczenie. Kiedy otwierałam pierwszą restaurację, bardzo się bałam, bo to było dla mnie coś nowego, nieznanego. Gdy rozpoczynałyśmy wtedy biznes z moją wspólniczką, przeszła mi taka myśl: "A co jeśli nie przyjdą goście?".

Od dzieciństwa chciałam mieć własną restaurację. Przed 1989 rokiem, jako 16-letnia dziewczyna powiedziałam mojemu ojcu: "Wiesz, tato, ja tutaj na Placu Wolności będę kiedyś miała swoją restaurację". Żyliśmy wtedy w ustroju komunistycznym, nie było prywatnych restauracji. Były tylko państwowe. Mój tata odpowiedział: "Ale jak to swoją? Przecież w tym kraju nie można mieć nic swojego. Jeszcze na Placu Wolności? Przecież to jest niemożliwe. Ty to masz wyobraźnię...". Od tamtych słów minęło kilkanaście lat. Potem otworzyłam restaurację La Petite i serwowałam w niej naleśniki. Tata do dzisiaj jest zdziwiony.

To jest dowód na to, że trzeba uważać, o czym się marzy. Bo marzenia się spełniają.

Dużo pani jeździła po świecie. Czy wiedza zdobyta w czasie podróży przydała się w prowadzeniu restauracji? Wdrażała pani pomysły z różnych krajów do swoich biznesów?

Zawsze w restauracjach, na bankietach czy eventach wykorzystuję swoje doznania kulinarne z różnych miejsc świata, które odwiedziłam. Byłam w Indiach, Tajlandii, na Kaukazie, za oceanem, na południu Europy i w Afryce. Wszędzie tam najważniejszą rzeczą dla mnie, poza słońcem, było jedzenie. Taką już mam percepcję. Zawsze mnie interesowało, co ludzie tam jedzą, jak przygotowują zwykłe produkty, co jest dla nich istotne.

Odwiedzałam takie miejsca, w których żywią się lokalsi. Rozsmakowywałam się w różnych owocach, mięsach, potrawach, przyprawach, korzeniach i od razu miałam taki pomysł: "Mhm, gdy przyjadę do Włocławka, to na pewno postaram się sprowadzić tam dany produkt i przemycić go do menu czy np. zaserwować na degustacyjnej kolacji".

Ma pani wiele pomysłów, które wdraża w prowadzenie swoich restauracji. Czy poza podróżami czerpie pani skądś inspiracje?

Inspiracje czerpię z podróży, jeśli chodzi o smaki i produkty. Co do wystroju... najchętniej przeniosłabym całe tropiki do Włocławka. Gdyby można było zamiast choinek stawiać palmy, to tak bym robiła. 

Poza zmysłem smaku i węchu mam jeszcze dobry zmysł wzroku. Dzięki temu zapamiętuję pewne obrazy, nawet ich nie fotografując. Jestem osobą ciepłolubną, więc bardzo lubię ciepłe kraje. Dlatego jeszcze nigdy w życiu nie byłam w Skandynawii. Zawsze mi się kojarzy, że tam jest zimno.

W mojej głowie ciągle rodzą się nowe pomysły. Gdyby Włocławek był większym miastem, to pewnie bym otworzyła jeszcze kilka innych restauracji, w których realizowałabym swoje projekty.

Pani restauracje przetrwały najtrwalszy lockdown. Na pewno nie było to łatwe.

Kiedy uświadomiłam sobie, że COVID-19 to poważna sprawa i zamyka wiele miejsc na całym świecie, to tak naprawdę nie wiedziałam, co mam zrobić. To był chyba najsmutniejszy dzień w mojej karierze zawodowej. Chyba jedyny, który mnie zasmucił do takiego stopnia, że nie wiedziałam, co będzie dalej.

Ciężko było przetrwać. Bałam się, że stracę biznes życia, który prowadzę z wielkiej pasji i miłości. Zainwestowałam w jego jakość, by w tym mieście nasi goście mogli zaznać dobrego produktu w ładnym miejscu. W jednym momencie stało się coś strasznego. Nie wiedziałam, co będzie dalej. Czy całe moje dwadzieścia parę lat, które pracuję w tej branży, musi tak po prostu zniknąć?

Ostatecznie podjęliśmy ogromną walkę dzięki mojemu zespołowi, jego determinacji, wierze, nadziei i zaangażowaniu. Pracowaliśmy bardzo ciężko. Food Gallery musiało zostać tymczasowo zamknięte. Nasz zespół pracował pełną parą w pozostałych restauracjach i jakoś przetrwaliśmy. Mam nadzieję, że teraz będzie dobrze.

Czy trudno jest znaleźć pracownika do restauracji we Włocławku?

Bardzo trudno. Powtórzę: bardzo trudno. W takim małym mieście jak nasz Włocławek brakuje studentów chętnych pracować w tym zawodzie. Kiedyś uczono w szkole takiego zawodu jak kelner, a potem przez wiele lat go nie było. Wszyscy wtedy chcieli być inżynierami czy magistrami.

W naszym kraju kelner to zawód przejściowy. Przyjęło się, że młodzi ludzie obsługują gości, potem kończą studia i idą do pracy. Mało kto zostaje w tym zawodzie. W Europie Zachodniej, np. we Francji czy Belgii on jest w mentalności ludzi. Od początku do końca ktoś pracuje jako kelner. Za granicą widzi się np. 60-letnich Włochów, Francuzów, którzy obsługują w restauracjach. Jest to bardzo dobrze płatny zawód

Podobno jest pani wielką miłośniczką książek.

Jestem miłośniczką piękna. Otaczam się dziełami sztuki, twórczością artystów, pięknymi książkami zawierającymi wartościowe treści. Lubię wszystko, co jest piękne i niesie za sobą wyższe wartości, a nie tylko "zjadanie kotletów". Cenię w życiu wszystko, co jest piękne i dobre. Uważam, że każdy człowiek powinien tak żyć.

W momencie, kiedy staramy się w codziennym życiu otaczać ładnymi, czystymi, pachnącymi rzeczami, to jest nam przyjemniej. Kiedy wykąpiemy się, założymy na siebie czyste i pachnące ubranie, to czujemy się dobrze. Kiedy siedzimy przy czystym stole i z pięknego talerza jemy bardzo dobre jedzenie, to też nam jest przyjemnie.

Piękne rzeczy nawet nie muszą być luksusowe. Najważniejsze, żeby były w dobrym guście, dobrej jakości. Jestem przeciwniczką podejścia "byle jak, byle gdzie, byle do jutra". Dlatego w Food Gallery są zawsze rzeczy pobudzające wszystkie zmysły: nie tylko dobre jedzenie, ale także albumy malarskie, kwiaty, świece, tomiki wierszy, obrazy czy muzyka.

Słyszałem, że ma pani swoją magiczną przyprawę dodawaną do potraw. Proszę zdradzić, co to za sekret.

Ta magiczna przyprawa jest potrzebna chyba każdemu restauratorowi, żeby odniósł sukces. Znajduje się w takim malutkim pudełeczku, które jest na półkach w moich restauracjach. Jest tam tylko karteczka, a na niej napis "miłość do ludzi". Gdy kochamy ludzi, to kiedy im gotujemy, to tak jakby mama gotowała swoim dzieciom. 

Myślę, że to jest najważniejsza przyprawa na świecie. Stosuję ją od dwudziestu paru lat do każdej swojej potrawy i wiem, że to skutkuje.

Dalszy ciąg materiału pod wideo ↓

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS

komentarz(53)

!!!!!!!!

74 5

,, Za granicą widzi się np. 60-letnich Włochów, Francuzów, którzy obsługują w restauracjach. Jest to bardzo dobrze płatny zawód. ''
Tylko że tam kelner nie będzie pracował 12 godzin na dobę za najniższą krajową-podstołową , a kucharza nie zatrudnia się na sezon 12 godzin na dobę , a po sezonie kopa w d...bez odprawy . Czemu takich tematów nie poruszy ta pani w sponsorowanym wywiadzie ?

14:11, 05.01.2022
Odpowiedzi:4
Odpowiedz

Pawka Pawka

4 15

Idż ,zatrudnij się i potem nam to opiszesz .

16:02, 05.01.2022

!!!!

0 0

TRAFNY KOMENT :) KUCHARZ JAKO POMOC KUCHENNA PŁACĄC POD STOLICZKIEM 1000ZŁ LUB 800 ZŁ 😁

20:41, 10.01.2022

!!!!

0 0

PAWKA, NIE PRACOWAŁEŚ W GASTRO TO SIE NIE UDZIELAJ LUDZIE MAJĄ PRAWO PISAĆ PRAWDE JAK JEST OD STRONY PRYWACIARZ -PENSJA :)

20:44, 10.01.2022

KUCHARZKUCHARZ

0 0

BY NIE PSUĆ REPUTACJI RESTAURACJI ;) NIECH POCHWALĄ SIE OD JAKIEGO DOSTAWCY MAJĄ JEDZENIE I MIĘSO XD

21:04, 10.01.2022

Lokalny smakoszLokalny smakosz

62 12

Czemu tak pojechaliście tej pani samym tytułem, porównując ją do Geslerowej? 😮 Nie znam jej osobiście, ale jedzenie w tych lokalach marne, drogie i małe porcje. Pani Jadzia z Jadłodajni na św.Antoniego zdecydowanie robi smaczniejsze jedzonko, tanie i syte 👍

14:15, 05.01.2022
Odpowiedzi:3
Odpowiedz

re re

29 3

Akurat porównanie do pani Gesler jest trochę niesmaczne . Dlaczego ? Proszę wskazać przepis który pozwala babie latać po resteuracyjnej kuchni w rozpuszczonych kudłach . Dziwne , że dotychczas sanepid nie wlepił Geslerowej wysokiego mandatu . Mama ndzieję , że pani Alicja tego nie robi ?

14:58, 05.01.2022

Lokalny smakosz 2Lokalny smakosz 2

6 0

W jadłodajni nie ma pani Jadzi ale jedzenie jest naprawdę dobre.😀

22:05, 05.01.2022

!!!!

0 0

RE MAGDA GESLER TO MASOŃSKA KUKŁA WYREŻYSEROWANY SHOW A MIĘSO Z MARKETÓW XD PRZESTAŃCE OGLĄDAĆ TE KUKŁY XD W TELEWIZJI JEDZENIE CORAZ BARDZIEJ CHEMICZNE POTEM OSKARŻACIE RESTAURACJE ŻE SARMONELLA WAS ZATRULI IDĄC NA POLICJĘ I SANEPIDU XD A TRUJA WAS PROSTO Z MARKETÓW :)

21:34, 10.01.2022

elkaelka

25 15

pozdrawiam serdecznie panią Alicję pracowałam w jej restauracji na owy czas miło wspominam i podziwiam gdzie pani Ala łączyła wychowanie dzieci z rozwojem pasji oraz dopatrywanie pracy.Bardzo miła ,ciepła osoba przede wszystkim odpowiedzialna pomocna takich osób jest mało.jeszcze raz pozdrawiam .elka.

14:24, 05.01.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Celebrytka? Celebrytka?

51 30

Kogo w tym zapyziałym grajdołku stać na żarcie w tych promowamych PO partyjnych lokalach, może Mareczka przy 20tys.zł pensji stać na schabowe po 60zł..

14:24, 05.01.2022
Odpowiedzi:6
Odpowiedz

MarekMarek

19 3

Tak stać mnie ,nawet ośmiorniczki mogę sobie kupić w Biedronce albo w Lidlu bo stać mnie.

15:40, 05.01.2022

PawkaPawka

6 4

Ty musisz oszczędzać ,Ciebie nie stać.

15:45, 05.01.2022

niebiednyniebiedny

Zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.


TommTomm

4 4

Tam nie ma schabowych.

17:28, 05.01.2022

WW

3 2

Tak mnie stać, a te 20k co pani pisze to średnia pensja

17:55, 05.01.2022

Lokals Nowy Ład fujLokals Nowy Ład fuj

6 3

Zdziwił byś się ile ludzi w tym mieście stać na coś więcej niż wyklepanego schabowego

01:06, 06.01.2022

UżytkownikUżytkownik

Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.


wacekwacek

0 5

podejrzewam ze wszystko juz dawno rozgotowane

15:03, 05.01.2022

UżytkownikUżytkownik

Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.


PawkaPawka

1 2

Mam dostęp do Pegazusa i widziałem że patrząc na nią trzymałeś się za wacka.

15:42, 05.01.2022

kodikodi

25 17

W Food Gallery jedzenie jest naprawdę bardzo smaczne. Co prawda jest oczywiście drożej niż w zwykłej jadłodajni, ale czasami warto zrobić sobie przyjemność i spróbować czegoś lepszego.

15:03, 05.01.2022
Odpowiedzi:3
Odpowiedz

NiezaglodnyNiezaglodny

13 5

Szkoda tylko że obsługa patrzy na każdego jak by łaskę robiła że podejdzie i obsłuży. 3x byłem, ani razu nie udało mi się czegoś zjeść

15:38, 05.01.2022

AlesAles

5 1

Jem wystarczająco smacznie. Mam żonę po gastronomii 😀 Nie potrzeba mi do tego restauracji.

01:14, 06.01.2022

!!!!

0 0

NIEZAGŁODNY JAKA PŁACA TAKA SŁUGA XD

21:47, 10.01.2022

uważny czytelnikuważny czytelnik

25 17

Jeśli komuś w Food Gallery za drogo, może skorzystać z Warszawska 8. Pani z pasją i dobrym smakiem robi coś fajnego, ale u nas najlepiej ponarzekać. Trochę razi mnie porównanie z Gessler. Pani Alicja ma więcej ogłady i taktu.

15:46, 05.01.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

wilkCITYiOWCAławilkCITYiOWCAła

9 8

fajne miejsce

15:52, 05.01.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

OloOlo

30 4

Wszystko pięknie ale ElPasso to trzeba wyremontowac i zmienic ..stoliki (lepiace się i bujajace się) o krzesłach nie wygodnych (ostatnio wymieniono je , dobrze ze pozbyli sie starych brudnych ,ale to i tak katastrofa) a o koszmarnych kanapach ..nie wspomnę (brudne o zgrozo)
W dzusiejszej dobie pandemii rygory sanitarne ,,zero,,

Jedzenie względne ale od 20 lat to samo w przeciwienstwie do cen

15:52, 05.01.2022
Odpowiedzi:1
Odpowiedz

!!!!

0 0

ŻEBY ZROBIĆ REMONTA W RESTAURACJI ZAPOŻYCZY SIE PRACODAWCA ALE NIE WYPŁACI PENSJI KUCHARZOWI -POMOCY KUCHENNEJ :) COŚ ZA COŚ SKORO W BRUDZIE JECIE MYŚLISZ ŻE JEDZENIE TO Z KĄD BIORĄ XD Z MARKETÓW ZA 1 SCHABA W PANIERCE PŁACISZ 10 ZŁ XD POLECAM POPRACOWAC NA CZARNO A PO TYGODNIU UCIEKNIESZ 😂😂😂

21:41, 10.01.2022

BbBb

18 7

El pass - przyjazne jedzenie, uprzejma obsługa. Jedynie do czego mogę się przyczepić to chyba słaba wentylacja. Zawsze po wizycie u nich- wszystko do prania.

15:58, 05.01.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

DanutaDanuta

16 13

Jestem zachwycona że we Włocławku jest taka piękna restauracja jak Food Gallery. Byłam tam kilka razy z mężem i z przyjaciółmi. Naprawdę jedzenie jest bardzo smaczne, ceny przystępne, miła atmosfera, piękne wnętrze oraz całkiem dobra obsługa. Życzę Pani Alicji wytrwałości i nie poddawania się w tym trudnym okresie oraz dużej ilości magicznej przyprawy od klientów.🙂

16:07, 05.01.2022
Odpowiedzi:1
Odpowiedz

KUCHARZ KUCHARZ

0 0

JEDZENIE Z MARKETÓW 😂😂 SERIO SMACZNE XD

20:58, 10.01.2022

DWDW

14 12

Alicjo zawsze jak robi się coś bardzo dobrego trzeba liczyć się z zazdrością innych, tych którym nic nie wyszło. Prowadzić biznes restauracyjny na takim poziomie w naszym mieście to niezłe wyzwanie. Twoje nazwisko jest marką samą w sobie, zapracowałaś sobie na to. Gratuluję i trzymam kciuki abyście przetrwali jeszcze nie jeden lockdown który pewnie przed nami.

16:27, 05.01.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

UżytkownikUżytkownik

Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.


UżytkownikUżytkownik

Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.


no właśnie no właśnie

0 0

Polscy ,,biznesmeni'' mają w sobie coś z epoki feudalnej gdzie pracownik z założenia był traktowany jak niewolnik któremu można zapłacić ....ale nie trzeba .

08:53, 06.01.2022

UżytkownikUżytkownik

Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.


UżytkownikUżytkownik

Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.


UżytkownikUżytkownik

Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.


Aga WyrwaAga Wyrwa

13 10

Wielkie uznanie dla Alicji, pierwszą restaurację El Passo pokochałam od razu, pyszności 😋 zawsze świeże i na najwyższym poziomie. Życzę dalszych sukcesów 🙂👍

17:45, 05.01.2022
Odpowiedzi:1
Odpowiedz

bywalecbywalec

1 1

a w Krużewnikach Ty była ?

17:11, 06.01.2022

UżytkownikUżytkownik

Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.


ParyżankaParyżanka

1 12

Redakcjo tego pszenno-buraczanego szmatławca, wyłącz komentarze pod artykułem

18:02, 05.01.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

UżytkownikUżytkownik

Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.


MAKŁOWICZMAKŁOWICZ

Zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.


UżytkownikUżytkownik

Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.


cyckicycki

4 1

czy ja wiem ?

20:02, 05.01.2022

OnaOna

1 1

Może reklamuje ciepłe mleko

23:08, 05.01.2022

UżytkownikUżytkownik

Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.


KonarKonar

4 0

PŁONIE

20:03, 05.01.2022

Zadowolony klient Zadowolony klient

10 6

Food Gallery to naprawdę piękna restauracja ze smacznym jedzeniem. Nie wstyd zaprosić nawet biznesowych gości zagranicznych, organizowałam tam kilka spotkań firmowych jak i rodzinnych. Zawsze było smacznie i profesjonalnie. Widać, że Pani Alicja prowadzi swój biznes z pasją i miłością.

21:52, 05.01.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

BognaBogna

6 5

Do Food Galery zaglądamy zawsze z przyjemnością - czeka nas tam uczta dla ciała( jedzenie jest bardzo dobrej jakości oraz plus za tematyczne wycieczki kulinarne np na 11Listopada) oraz dla duszy ( otoczenie książki eksponowane obrazy, atmosfera)
Gratulacje Alicja to wspaniałe że jest takie miejsce we Włocławku
Do zobaczenia

22:05, 05.01.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

UżytkownikUżytkownik

Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.


re Paryżankare Paryżanka

5 2

Brawo ,trafne określenie ,,pszenno-buraczane'' forum , które natychmiast kasuje wpisy zawierające prawdę zwłaszcza o sponsorach .

09:20, 06.01.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

MAKŁOWICZMAKŁOWICZ

3 2

U Pani Magdy najlepsze są galicyjskie pierogi 🔥

11:24, 06.01.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

ABAB

8 2

Pani tato mówi nieprawdę,że przed 1989 ("w tym kraju nie można mieć nic swojego") Były prywatne piekarnie ,firmy cukiernicze,szewskie,krawieckie,elektrotechniczne,napraw RTV i AGD.Były też zakłady i sklepy jak szklarnie,kwiaciarnie,warzywniaki,futrzarskie,czpnicze,kaletnicze,wykonujące nagrobki.Były też prywatne zakłady świadczące usługi : w zakresie fotografi,fryzjerskie ,taxi,rzemieślnicze,napraw samochodowych,zegarmistrzowskie i wiele innych.Pamiętam też prywatną restaurację na Starym Rynku "U Jana"

13:32, 06.01.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

UżytkownikUżytkownik

Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.


KingaDKingaD

7 0

Tytuł wyjątkowo nietrafiony, bo Pani Gessler niestety ale jest synonimem kiczu i nieprawdy jak dla mnie. A to totalne przeciwieństwo p. Alicji.
Wielokrotnie korzystałam z restauracji na Warszawskiej i Food Gallery i zawsze byliśmy bardzo zadowoleni. Wiem, że gastronomia to trudny biznes. Podziwiam zapał i energię.

14:03, 06.01.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

????????????

8 3

Dlaczego w Polsce takie lokale nazywa się po angielsku a nie po Polsku ? Będąc w Anglii nie spotkałam się z obcojęzycznym nazewnictwem takich lokali . Wyjatkiem są chyba islamskie przybytki do których wyspiarze raczej nie chodzą ....

14:58, 06.01.2022
Odpowiedzi:1
Odpowiedz

Zakompleksiony ciemnZakompleksiony ciemn

3 1

Przecież to jest jasne, dzięki sprytnemu zabiegowi w małych miasteczkach lokalom dodajemy prestiżu, uzasadniając dość często wysokie ceny.

18:12, 06.01.2022

Ta przyprawa powinnaTa przyprawa powinna

1 0

R. R.

22:09, 06.01.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

AnnaZAnnaZ

4 1

Podziwiam restauratorów w tym mieście , jak sobie dają radę ! A Panią Alicję tym bardziej ! Kiedyś też próbowałam sił w tej branży , odpuściłam szybko .Zmieniłam branże na inną , spokojniejszą , daje mi pewny dochód . Nigdy nie otworzyłabym więcej restauracji. Ale dobrze, że tacy wariaci są w tym mieście, bo sama korzystam z nich. W Food Gallery jest smacznie. Trochę trzeba poczekać , ale warto!

22:32, 06.01.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Staś Staś

5 0

Fajny wywiad, nie znam kobiety , ale daje radę, nie byłem w tej restauracji ze zdjęcia, ale na Warszawską chodzę często, burgery sztos !

22:52, 06.01.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

MarekMarek

3 2

Zdecydowanie gratuluję Pani Alicji za jej wieloletnią determinację i kunszt zwłaszcza w tak niedużym i raczej nieturystycznym mieście jak nasze. Dzięki temu idąc tam od czasu do czasu na obiad lub kolację z rodziną czy przyjaciółmi zawsze mamy pewność, że będzie to kolejna kulinarna przygoda.
Trochę nie pasuje mi tu tytuł artykułu, w którym przywoływana telewizyjna show woman nie kojarzy mi się z niczym smacznym.
Z przyjemnością wspominamy tematyczne bale studniówkowe sprzed lat naszych dzieci, które organizowała firma Pani Alicji.
Pozdrawiam

23:15, 06.01.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

KrystynaKrystyna

4 2

Z rozrzewnieniem wspominam restaurację na 3.Maja, blisko Placu Wolności i jakość jedzenia. Z ciekawością nowego miejsca odwiedziłam Food Galery na początku jej istnienia. Porażka!! Po półtoragodzinnym czekaniu- bez żadnego czekadełka- dostaliśmy steki ..twarde, zimne, gumowate...ohydne. Nie nadawały się do zjedzenia. Rachunek wysoki, nieadekwatny do jakości tego dania. Miał to być obiad imieninowy a była porażka. Kelnerzy niekoniecznie zainteresowani klientem. W restauracji były oprócz nas 2 osoby a czekaliśmy na podejście ok.20 minut. Miejsce piękne ale to za mało na restaurację klasy premium. Może to były złe początki, ale nasz pierwszy i na pewno ostatni raz.

17:51, 07.01.2022
Odpowiedzi:1
Odpowiedz

XDXD

0 0

PEWNIE BYŁY Z KAUFLANDU XD 😂😂😂 CO MYŚLAŁA PANI ŻE JE TO NIE DUBAJ PRYWACIARZ ZDZIERA MAMONĘ DLA SIEBIE KUPUJĄC MIĘSO W MARKETACH XD SMACZNEGO

21:08, 10.01.2022

Olla1Olla1

6 3

Wiele komentarzy urąga pani Alicji i jej działalności. Dlaczego komentujący uderzają w osobę, która zmienia nasze miasto na lepsze i robi to z kurtuazją i pełnym oddaniem. Nie rozumiem takiego zachowania!!!! Ja szczerze podziwiam!!!!!! Takie prowadzenie działalności wymaga wielu godzin pracy i poświęcenia. Gratuluję , bywam czasami w Food Galery i zawsze wychodzę zadowolona.
A porównywanie wyszukanych potraw do jakiś tandetnych z tanich barów jest conajmniej niesmaczne!!!!!!!!!!!!

19:24, 07.01.2022
Odpowiedzi:1
Odpowiedz

re re

0 0

,,prawdziwa cnota krytyki się nie boi '' ... ile prawdziwych polskich dań oferuje ta pani w jadłospisach ?
Bo zestawów ,,nie wiem co jem'' a,la Mc donald chyba mamy już dość .

10:09, 08.01.2022

AnAn

2 3

Od wielu lat organizuję imprezy rodzinne w restauracjach Pani Alicji i jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Dania zawsze pyszne i oryginalne. Do tego piękne dekoracje i sympatyczna obsługa. Gratuluję Pani Alicji i życzę sukcesów w dalszej pracy. 👍🙂

22:14, 07.01.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Artur LArtur L

1 2

Jedzenie maja naprawdę dobre ale obsługa tragedia! Jak zaprosiliśmy gości to jednego Dania nie podali wcale a rewanżu przyszli z butelka wina tylko gość wyszedł głodny. Na winach sie nie znają a podawaniu wina to już wogole nie maja wiedzy. Przed 22 otworzyli drzwi żeby wychłodzić lokal żeby już wszyscy sobie poszli - tragedia ?!

08:35, 09.01.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

traftraf

1 0

zapraszasz gości do restauracji, w której każdy z gości otrzymuje posiłek o innym czasie, a posiłki to żadna rewelacja

20:29, 10.01.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

!!!!

0 0

KOLEJNE PITOLENIE O RESTAURACJACH JANUSZKACH POLSKI JAD JUZ DZIAŁA WIEC ZWIJACIE ŻAGLE I BAJU BAJ !

20:39, 10.01.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

!!!!

1 0

W TYM ZAWODZIE JUŻ NIE BEDZIE NIKT PRACOWAŁ ,ŻAŁUJE ŻE GO ZROBIŁAM ALE NIE MIAŁAM WYBORU ZATRUDNIACIE LUDZI BEZ DOŚWIADCZENIA BO WIECIE ŻE WAM PÓJDA ZA GROSZE PRACOWAĆ ZAMIAST KUCHARZA PRZYJMUJECIE POMOC KUCHENNĄ BY NIE PŁACIĆ PONAD 3.000ZŁ WOLICIE PÓŁ DARMO PO 12 H JEDZENIE CORAZ DROŻSZE ZJEDZĄ TYLKO NIELICZNI ZAMOŻNI I BOGACI PLEBS :) BIDA JUŻ NIE ZJE :) WYZYSK CZŁOWIEKA PRZEZ CZŁOWIEKA !

20:50, 10.01.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

!!!!

1 0

JEDZENIE Z MARKETÓW JEST DLA WAS SMACZNE 😂😂😂 TO SMACZNEGO SZKODA ŻE MAGDA GESLER NIE WYJAŚNIŁA MARCINOWI BUSTOWSKIEMU Z KĄD I OD JAKIEGO DOSTAWCY MA JEDZENIE 😂😂😂 MACIE JESZCZE MATRIX NA OCZACH !

21:00, 10.01.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

!!!!

0 0

SMACZNEGO RAKULCA XD

21:14, 10.01.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

!!!!

0 0

JAK SIE ZATRUJECIE SALMONELLĄ NIE ZAPOMNIJCIE ŻE TO MARKETY WAS TRUJĄ I PASZE :) NIE PRYWACIARZ XD LATACIE POTEM PO ODSZKODOWANIA BO WAS ZATRUŁ XD ALE MARKET NIE ON XD

21:35, 10.01.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

pl;pl;

2 0

mareczek z tuskiem maja wpasc na ośmiorniczki

21:43, 11.01.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

UżytkownikUżytkownik

Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.


Sama PrawdaSama Prawda

1 1

Nigdy tam nie jadłam ani nie znam obsługi, ale poznałam pania Alicje i prawde mowiac takich ludzi juz na swiecie jest bardzo mało to bardzo dobra i szczera kobieta, wzór dla kobiet, ktore marza, zeby cos osiagnac, wszystkiego dobrego pani Alicjo😊

21:40, 29.01.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

KarolKarol

0 0

Widać ze reklama potrzebna. Ale nie ma się co dziwić że jest słabo, skoro idziesz do lokalu w 6 osób w sobotę a lokale całości zarezerwowany bo impreza zamknięta. Po kilku razach nawet tam nie zaglądam bo strata czasu. A szkoda bo jedzenie dobre.

17:21, 30.09.2023
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

KAPITALIZMKAPITALIZM

0 0

CIEKAWE PANI ALICJO JAK PANI WHO ZABLOKUJE PRODUKTY I ROLNICTWO Z CZEGO Z POWIETRZA KOBITKO WEZMIESZ PRODUKTY XD XD PISZĘ TO W 2024 ZA ROK BEDZIECIE STAĆ W KOLEJCE W PUP :) PO SZCZEPIONKACH BEDZIECIE WYMIERAĆ PRZYKRE ALE PRAWDZIWE

15:16, 26.05.2024
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

!!!!

0 0

MIŁOŚĆ DO LUDZI XD W KAPTALIZMIE DAJECIE MOBING DOBRZY JUŻ PRYWACIARZE SĄ NA EMERYTURACH MARKETOWE ŻARCIE BO NIE MACIE ANI JEDNEGO ROLNIKA :)

15:18, 26.05.2024
Odpowiedzi:0
Odpowiedz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ddwloclawek.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%