Zamknij

Nawet 150 osób ma szansę na pracę. Trwa rekrutacja do...

. + 10:00, 18.04.2016

Sezon owocowo-warzywny powoli się rozpoczyna, a co za tym idzie pracę na najbliższych kilka miesięcy w Run Chłodni może znaleźć nawet 150 osób. O tym jakie zadania czekają na kandydatów i jakie trzeba spełnić kryteria, rozmawiamy z prezesem zarządu, Antonim Bocheńskim.

Jakie warzywa i owoce będą w najbliższych miesiącach przerabiane w Run Chłodni?

Antoni Bocheński: Od kwietnia do września będziemy mrozili zioła, tj. pietruszka, bazylia, koper czy szczypior. Poza tym pod koniec maja przetwarzać będziemy rabarbar. Fabrykę opuści około 300 ton tego warzywa. Z kolei w czerwcu rozpocznie się sezon truskawkowy. Planujemy zamrozić ok. 600 ton tego owocu do sprzedaży rynku B2B i cukierniczym.

Później przechodzimy do przerobu wiśni, której planujemy kupić w tym roku ok. 1,5 tys. ton. Na przełomie lipca i sierpnia rozpocznie się najbardziej intensywny dla nas okres. Będzie to przerób kukurydzy. Kupimy ok. 14 tys. ton surowca od lokalnych dostawców co da nam około 7 tys. ton wyrobu gotowego. Planujemy posiać ok. 950 ha samą kukurydzą. Pod koniec września natomiast na taśmy produkcyjne wjeżdża brokuł i kalafior.

Ile osób firma planuje w tym sezonie zatrudnić?

To wszystko zależy od tego, co w danym czasie będziemy przerabiać, ale będzie to od 50 do nawet 150 osób.

Co powinny zrobić osoby zainteresowane pracą w Run Chłodnia?

Można wysłać swoje CV na adres [email protected] lub przynieść je osobiście i zostawić na portierni. Są tam dostępne także specjalne druki, które można wypełnić na miejscu zamiast zostawiać CV. Po wstępnej weryfikacji kontaktujemy się z wybranymi osobami i zapraszamy na rozmowę. Jeśli osoba spełni nasze oczekiwania, to jest wpisywana na listę, a gdy rozpoczyna się dany sezon kontaktujemy się z nią i proponujemy pracę.

Mówił Pan o wymaganiach? Jakie kryteria trzeba spełnić, by dostać pracę w sezonie?

Nie chodzi tu o wykształcenie, ale o postawę wobec pracy. Zawsze szkolimy nowych pracowników, więc wszystkiego można nauczyć się na miejscu. Szukamy osób zaangażowanych i punktualnych. Przy produkcji stawiamy duży nacisk na jakość przygotowywanej żywności, więc wymagamy staranności i dokładności. Praca dotyczy kontaktu z żywnością, więc ważne jest zachowanie odpowiedniej higieny. Potrzebna jest także wytrzymałość, bo jednak jest to praca fizyczna.

Ile obecnie osób jest zatrudnionych?

Zatrudniamy głownie na umowę o pracę. Obecnie w Run Chłodnia mamy 415 stałych pracowników, a tylko 57 na umowę zlecenie. Musimy stosować takie rozwiązanie ze względu na sezonowość produkcji. Nie preferujemy jednak, jak widać, umów tymczasowych. W naszej firmie przyświeca zasada, że niezależnie od zajmowanego stanowiska każdy ma być dla drugiej osoby dobrym człowiekiem. Chodzi o wzajemną pomoc i wsparcie, dzięki czemu można zachować miłą atmosferę. Brzmi jak slogan, ale staramy się, aby tak u nas było.

Czy sezonowi pracownicy mają szansę w przyszłości zostać zatrudnieni na stałych etatach?

Oczywiście. Jeśli mamy potrzebę zatrudnienia osób na stałe, to proponujemy etaty tym, którzy okazali się najlepsi podczas prac sezonowych. Staramy się jednak, aby nie byli oni pozbawieni pracy po zakończeniu przez nas sezonu. W ubiegłym roku Dyrektor Produkcji - Janusz Szychulski rozpoczął realizować projekt wspólnie z Kujawianką, bo zauważyliśmy, że gdy nasz sezon się kończy, to u nich się zaczyna i odwrotnie. Doszliśmy do wniosku, że możemy wymieniać się pracownikami. Dzięki temu zapewnimy im stałe zatrudnienie lub takie z niewielkimi przestojami. To się fantastycznie sprawdziło. Obecnie prowadzimy rozmowy z Bomillą w tym zakresie. To daje korzyści nie tylko pracownikom, ale także firmom, bo nie musimy co sezon szkolić od nowa wszystkich kandydatów. Część z nich do nas wraca i od razu wie, jakie są nasze wymagania i na czym polega ich praca.

Co więcej od lat podejmujemy działania propracownicze. Przygotowujemy wyprawki do szkół dla dzieci naszych pracowników, a także paczki na święta Bożego Narodzenia i Wielkanocne. Świętujemy także Dzień kobiet czy Tłusty Czwartek. Wszystko to wprowadza przyjazną atmosferę. Jesteśmy firmą rodzinną i staramy się ten charakter zachować.

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%