Kolejny produkt otrzymał Chronione Oznaczenie Geograficzne przyznawane przez Unię Europejską. Kultowy napój produkowany na Kujawach jest 43. chronionym towarem wyprodukowanym w Polsce.
Na liście produktów zarejestrowanych, czyli wpisanych przez Komisję Europejską do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych lub do Rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności znajduje się ponad 40 towarów.
Zgodnie z przepisami są one chronione nieuprawnionym wykorzystaniem w celach marketingowych, zawłaszczeniem i wszelkimi innymi praktykami mogącymi wprowadzić w błąd zainteresowanych co do prawdziwego pochodzenia produktu.
Chronione Oznaczenie Geograficzne posiadają aktualnie 43 produkty. Są wśród nich takie potrawy i napoje, jak: bryndza podhalańska, oscypek. rogal świętomarciński, kiełbasa lisiecka, obwarzanek krakowski i miody pitne: półtorak staropolski tradycyjny, dwójniak, trójniak i czwórniak staropolski.
W środę (13 maja) poinformowano o tym, że Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o rejestrację kolejnego, polskiego produktu.
43. towarem tworzonym w ramach europejskiej polityki jakości i ochrony wyjątkowych produktów regionalnych jest Podpiwek Kujawski. To gazowany, fermentowany i bezalkoholowy napój zbożowy, którego głównymi składnikami są prażone ziarna jęczmienia i zmielony korzeń cykorii.
- Historia wytwarzania „podpiwka kujawskiego” sięga 1816 r., kiedy bracia Bohmowie założyli fabrykę na terenie województwa kujawsko-pomorskiego. To właśnie w tej fabryce stworzono mieszankę jęczmienia i cykorii z dodatkiem chmielu (mieszanka suszu) wraz z recepturą, na podstawie której konsumenci sporządzali napój orzeźwiający w domach, który wpisał się na stałe w historię tego regionu
- informuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Do sprzedaży podpiwek wprowadzany jest w formie gotowego napoju gazowanego lub mieszanki suszu służącej do przygotowywania napoju w warunkach domowych. Nie zawiera konserwantów chemicznych, dodatków aromatycznych ani barwników.
poczekajcie 09:37, 14.05.2020
Zaraz bedą krzyżaki z Torunia pisac ,że po co bo to niepotrzebne te kujawskie tradycje np.fajans to na śmieci wyrzućcie. Jedynie pierniki i Rydzyk. P.S. Kopernikiem Toruń już dawno przestał się kojarzyć. 09:37, 14.05.2020
Ketchup09:46, 14.05.2020
Gdyby p. Janusz Dębczyński w 1996 roku z konsekwencją i uporem nie parł do prywatyzacji Kujawskich Zakładów Przemysłu Owowco- Warzywnego co skutkowało później kilkakrotną zmianą właścieciela i upadkiem znaczenia zakladu to jeszcze Ketchup WŁOCŁAWEK byśmy mogli odzanczyć tym wyróżnieniem. A tak koszykarze z Torunia cię reklamowali. 09:46, 14.05.2020
Pytanie09:49, 14.05.2020
Gdzie kupię podpiwek kujawski? 09:49, 14.05.2020
Misi13:58, 14.05.2020
Nigdzie takie zycie 13:58, 14.05.2020
Delecta08:33, 17.05.2020
Nasza Delecta go produkuje. Kosztuje maksymalnie 5 złotych. Samemu się Przygotowuje, tylko cukier i wodę trzeba dodać. Napewno znajdziesz jak nie w sklepie firmowym to w internecie. 08:33, 17.05.2020
Kujawiak10:20, 14.05.2020
Sami nie potrafimy chronić swojej tradycji? Unia to niemcy,bohm był niemcem i podpiwek też będzie spadkiem niemieckiej tradycji.Podpiwek niemiecki z landu Kujaw. 10:20, 14.05.2020
lol11:02, 14.05.2020
Dlaczego w tym artykule operuje się województwem Kuj-Pomorskie, a z jakiego miasta ten podpiwek? 11:02, 14.05.2020
Bolo09:46, 15.05.2020
A mógłby ktoś wytłumaczyć? Jeśli dodaję drożdży do czegokolwiek (słód, sok winogronowy, owocowy), to drożdże przerabiają cukier na CO2 i alkohol. Rozumiem, że w podpiwku zachodzi podobna reakcja, bo pojawiają się bąbelki. Zatem dlaczego nie pojawia się alkohol? 09:46, 15.05.2020
AB11:22, 14.05.2020
1 2
Czym Ty, człowieku się martwisz ? Co inni powiedzą. Masz rodzinę, to się nią zajmij. 11:22, 14.05.2020