Zamknij

Kultowy napój ma swoich zwolenników i od setek lat produkowany jest na Kujawach. Od teraz będzie chroniony

Daniel WiśniewskiDaniel Wiśniewski 09:23, 14.05.2020 .
Skomentuj Chronione Oznaczenie Geograficzne posiadają aktualnie 43 produkty. Fot. Nadesłane Chronione Oznaczenie Geograficzne posiadają aktualnie 43 produkty. Fot. Nadesłane

Kolejny produkt otrzymał Chronione Oznaczenie Geograficzne przyznawane przez Unię Europejską. Kultowy napój produkowany na Kujawach jest 43. chronionym towarem wyprodukowanym w Polsce.

Na liście produktów zarejestrowanych, czyli wpisanych przez Komisję Europejską do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych lub do Rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności znajduje się ponad 40 towarów

Zgodnie z przepisami są one chronione nieuprawnionym wykorzystaniem w celach marketingowych, zawłaszczeniem i wszelkimi innymi praktykami mogącymi wprowadzić w błąd zainteresowanych co do prawdziwego pochodzenia produktu.

Chronione Oznaczenie Geograficzne posiadają aktualnie 43 produkty. Są wśród nich takie potrawy i napoje, jak: bryndza podhalańska, oscypek. rogal świętomarciński, kiełbasa lisiecka, obwarzanek krakowski i miody pitne: półtorak staropolski tradycyjny, dwójniak, trójniak i czwórniak staropolski.

W środę (13 maja) poinformowano o tym, że Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o rejestrację kolejnego, polskiego produktu.

43. towarem tworzonym w ramach europejskiej polityki jakości i ochrony wyjątkowych produktów regionalnych jest Podpiwek Kujawski. To gazowany, fermentowany i bezalkoholowy napój zbożowy, którego głównymi składnikami są prażone ziarna jęczmienia i zmielony korzeń cykorii.  

- Historia wytwarzania „podpiwka kujawskiego” sięga 1816 r., kiedy bracia Bohmowie założyli fabrykę na terenie województwa kujawsko-pomorskiego. To właśnie w tej fabryce stworzono mieszankę jęczmienia i cykorii z dodatkiem chmielu (mieszanka suszu) wraz z recepturą, na podstawie której konsumenci sporządzali napój orzeźwiający w domach, który wpisał się na stałe w historię tego regionu

- informuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Do sprzedaży podpiwek wprowadzany jest w formie gotowego napoju gazowanego lub mieszanki suszu służącej do przygotowywania napoju w warunkach domowych. Nie zawiera konserwantów chemicznych, dodatków aromatycznych ani barwników.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(9)

poczekajcie poczekajcie

17 5

Zaraz bedą krzyżaki z Torunia pisac ,że po co bo to niepotrzebne te kujawskie tradycje np.fajans to na śmieci wyrzućcie. Jedynie pierniki i Rydzyk. P.S. Kopernikiem Toruń już dawno przestał się kojarzyć. 09:37, 14.05.2020

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

ABAB

1 2

Czym Ty, człowieku się martwisz ? Co inni powiedzą. Masz rodzinę, to się nią zajmij. 11:22, 14.05.2020


reo

KetchupKetchup

15 4

Gdyby p. Janusz Dębczyński w 1996 roku z konsekwencją i uporem nie parł do prywatyzacji Kujawskich Zakładów Przemysłu Owowco- Warzywnego co skutkowało później kilkakrotną zmianą właścieciela i upadkiem znaczenia zakladu to jeszcze Ketchup WŁOCŁAWEK byśmy mogli odzanczyć tym wyróżnieniem. A tak koszykarze z Torunia cię reklamowali. 09:46, 14.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

PytaniePytanie

10 0

Gdzie kupię podpiwek kujawski? 09:49, 14.05.2020

Odpowiedzi:2
Odpowiedz

MisiMisi

3 0

Nigdzie takie zycie 13:58, 14.05.2020


DelectaDelecta

0 0

Nasza Delecta go produkuje. Kosztuje maksymalnie 5 złotych. Samemu się Przygotowuje, tylko cukier i wodę trzeba dodać. Napewno znajdziesz jak nie w sklepie firmowym to w internecie. 08:33, 17.05.2020


KujawiakKujawiak

0 5

Sami nie potrafimy chronić swojej tradycji? Unia to niemcy,bohm był niemcem i podpiwek też będzie spadkiem niemieckiej tradycji.Podpiwek niemiecki z landu Kujaw. 10:20, 14.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

lollol

10 1

Dlaczego w tym artykule operuje się województwem Kuj-Pomorskie, a z jakiego miasta ten podpiwek? 11:02, 14.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

BoloBolo

2 0

A mógłby ktoś wytłumaczyć? Jeśli dodaję drożdży do czegokolwiek (słód, sok winogronowy, owocowy), to drożdże przerabiają cukier na CO2 i alkohol. Rozumiem, że w podpiwku zachodzi podobna reakcja, bo pojawiają się bąbelki. Zatem dlaczego nie pojawia się alkohol? 09:46, 15.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%