Czosnek niedźwiedzi jest od setek lat stosowany w lecznictwie naturalnym. Ma wiele walorów zdrowotnych, przy czym jego główną zaletą jest obecność dużych ilości związków siarki, które między innymi są niezawodnym sposobem na pozbycie się z organizmu szkodliwych drobnoustrojów. W smaku czosnek niedźwiedzi przypomina zwykły czosnek, pozbawiony jest jednak silnej woni, która wiele osób od czosnku odstręcza. Pomimo swoich bezsprzecznych atutów czosnek niedźwiedzi nie cieszy się dziś zbyt dużą popularnością. Poznaj właściwości czosnku niedźwiedziego, sprawdź, na co pomaga i jak go stosować w kuchni.
Czosnek niedźwiedzi obfituje we wszystkie korzystne bio-substancje, które posiada też czosnek zwyczajny (niektórych ma nawet więcej!), a mimo to nieczęsto korzystamy z jego dobrodziejstw. Warto jednak na stałe wprowadzić go do swojej kuchni. Stosowany regularnie nie tylko podbuduje naszą odporność, ale też wspomoże nasze zdrowie na mnóstwo innych sposobów. Cóż to za roślina i ile ma wspólnego z czosnkiem pospolitym?
Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) to roślina jadalna, lecznicza, a zarazem ozdobna należąca do rodziny amarylkowatych i podrodziny czosnkowych. Jest bliskim krewnym czosnku pospolitego. Odkryty został przez starożytnych Germanów, którzy traktowali go jako remedium na wszelkie dolegliwości. Według legend czosnek niedźwiedzi stanowił pożywienie dla niedźwiedzi zaraz po obudzeniu ze snu zimowego, dlatego też nazywa się w ten sposób. Roślina obdarzona jest też innymi osobliwymi nazwami, takimi jak cebula czarownic lub czosnek cygański.
Czosnek niedźwiedzi rośnie dziko w całej Europie i niektórych rejonach Azji. Posiada charakterystyczne, długie, lancetowate liście (bardzo podobne do liści konwalii) obfitujące w cenne składniki. To właśnie liście czosnku niedźwiedziego stanowią główny surowiec zielarski. Pod tym względem roślina różni się od czosnku pospolitego – w jego przypadku podstawowym surowcem zielarskim jest podziemna cebulka (zwana „główką”). Czosnek niedźwiedzi wyposażony jest też w kuliste kwiatostany z białymi gwiaździstymi kwiatami wydzielającymi silną, czosnkową woń.
Czosnek niedźwiedzi zawiera: związki siarki, flawonoidy, chlorofil, allinę, allicynę, witaminę A, witaminę C, witaminy z grupy B, składniki mineralne, aminokwasy i wiele innych cennych składników, dzięki którym stanowi panaceum na rozmaite zakażenia, w tym bakteryjne i wirusowe oraz na niską odporność. Jest też pomocny w dolegliwościach ze strony układu sercowo-naczyniowego.
Jak czosnek niedźwiedzi wspomaga organizm?
Czosnek niedźwiedzi stosować można jako przyprawę albo jako suplement diety. W obydwu formach jest bardzo pomocny dla naszego zdrowia – działa wzmacniająco, zwalcza drobnoustroje, odtruwa organizm i chroni nas przed wieloma chorobami.
Czosnek niedźwiedzi doskonale sprawdzi się:
Merytoryczną dawkę wiedzy zapewnił portal Zielares, gdzie znajdziesz jeszcze więcej dobrze opracowanej wiedzy o ziołach i witaminach.