Zamknij
REKLAMA

Jakie tłuszcze roślinne warto włączyć do diety?

00:00, 04.06.2021 | materiały partnera

Tłuszcze roślinne są niezbędnym elementem zdrowej diety. Bez nich nasz organizm nie byłby w stanie prawidłowo funkcjonować. Zdrowe tłuszcze roślinne są przede wszystkim źródłem jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które odgrywają ważną rolę w organizmie. Jak wkomponować oleje roślinne do diety, żeby wyszło nam to na zdrowie?

Tłuszcze roślinne i zwierzęce – które lepsze?

Tłuszcz kojarzy się z nadwagą, otyłością i niezdrową dietą. Jest to mit. Całkowita eliminacja tłuszczów z jadłospisu nie przyniesie nam nic dobrego. Zdrowa dieta powinna uwzględniać różne tłuszcze roślinne, i w mniejszych ilościach zwierzęce, np. tłuste ryby morskie, klarowane masło. Najcenniejsze są dla nas oleje roślinne i tłuszcz rybi. Natomiast zaleca się ograniczenie spożywania tłuszczów zwierzęcych, zwłaszcza pochodzących z czerwonego mięsa, ponieważ zawierają one zbyt dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą poziom „złego” cholesterolu LDL, przyczyniają się do rozwoju zmian miażdżycowych oraz zwiększają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Zobacz też: https://foodsbyann.com/Levann-Supplements-ccms-pol-95.html

Tłuszcze roślinne – wpływ na zdrowie

Tłuszcze roślinne to cenny składnik naszego codziennego jadłospisu. Zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) omega-3 i omega-6 (wielonienasycone kwasy tłuszczowe) oraz omega-9 (jednonienasycone kwasy tłuszczowe) o prozdrowotnym działaniu. Inne kwasy tłuszczowe organizm może produkować sam, jednak nie NNKT, dlatego musimy dostarczać je wraz z pożywieniem.

NNKT obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL i regulują poziom równie szkodliwych triglicerydów, chronią przed chorobami układu krążenia, a także działają przeicwzapalnie. Istotne jest zachowanie odpowiednich proporcji wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Trzeba tak komponować swoją dietę, aby stosunek kwasów omega-3 do omega-6 wynosił co najmniej 1:5, a najlepiej 1:1. Warto zaznaczyć, że we współczesnej diecie obserwuje się zbyt duże dysproporcje pomiędzy spożyciem kwasów tłuszczowych omega-3 i 6. Nadmiar kwasów omega-6, przy jednoczesnym niedoborze kwasów omega-3, działa prozapalnie.

Tłuszcze roślinne różnią się między sobą pod względem zawartości kwasów tłuszczowych. Oliwa z oliwek w około 70% składa się z kwasów omega-9. Podobnie jak ekologiczny olej rzepakowy, nazywany też „oliwą północy”. Natomiast ekologiczny olej lniany jest bogaty w kwasy omega-3. Inne tłuszcze roślinne będące dobrym źródłem kwasów omega-3 to olej z lnianki, z zarodków pszennych czy z orzechów włosków. Natomiast olej słonecznikowy, z pestek winogron, sezamowy oraz kukurydziany bogate są w kwasy omega-6.

Zdrowe tłuszcze roślinne – liczy się ilość i jakość

Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii dla organizmu. Jeden gram dostarcza aż 9 kcal, podczas gdy kaloryczność białek i węglowodanów wynosi 4 kcal. Dlatego należy kontrolować ilość spożywanych tłuszczów roślinnych i zwierzęcych, ale ich nie ograniczać. Zgodnie z rekomendacjami Instytutu Żywności i Żywienia w diecie zdrowego, dorosłego człowieka składnik ten powinien stanowić od 20 do 35% zapotrzebowania energetycznego.

Zdecydowana większość tłuszczów pochodzenia roślinnego (poza olejem palmowym), spożywanych z umiarem, będzie cennym składnikiem naszej diety. Aby skorzystać z ich prozdrowotnych właściwości, należy wybierać te tłoczone na zimno. Trzeba pamiętać, że powinny być przechowywane w lodówce (także w sklepie) i nie mogą być wystawiane na działanie promieni słonecznych. Zdrowe oleje roślinne należy spożywać bez podgrzewania, najlepiej dodając je do sałatek lub do ciepłych potraw na koniec gotowania. Na przykład, smak dań azjatyckich świetnie podkręci ekologiczny olej sezamowy dodany już na talerzu.

Tłuszcze roślinne odpowiednie do smażenia to rafinowane oleje, np. rzepakowy, kokosowy. Mają wysoki punkt dymienia, dzięki czemu podczas ich podgrzewania nie wydzielają się niekorzystne dla organizmu związki chemiczne.

(materiały partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMA
0%