Zamknij

Zdrowe soki na wzmocnienie odporności

00:00, 27.10.2020 artykuł sponsorowany

Warzywa i owoce powinny być podstawą codziennej diety. To w tych produktach znajduje się najwięcej witamin i minerałów. Regularne spożywanie posiłków oraz przekąsek z warzyw i owoców nie tylko dodaje energii, ale również pozwala cieszyć się dobrym zdrowiem. Soki z sezonowych darów natury warto wprowadzić do codziennego jadłospisu szczególnie jesienią. Koktajle owocowo-warzywne nie tylko wzmacniają układ odpornościowy, ale również są smaczne i pożywne!

Drogocenne właściwości warzyw i owoców

Warzywa i owoce dostarczają wielu cennych składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są między innymi źródłem potasu, magnezu, sodu, wapnia, kwasu foliowego i błonnika. Ich regularne spożywanie ogranicza ryzyko chorób układu krążenia, takich jak nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca i miażdżyca. Poza tym warzywa i owoce chronią przed rozwojem cukrzycy i niektórych nowotworów. 

We wzmacnianiu odporności szczególną rolę odgrywa zawarta w warzywach i owocach witamina C. Bogatym źródłem tej witaminy są przede wszystkim brokuły, kalafior, szpinak, ziemniaki, cebula, brukselka oraz truskawki, maliny, jeżyny i porzeczki. 

Warzywa i owoce na jesień

Jesienią mamy dostęp do wielu sezonowych warzyw i owoców, z których można przyrządzać pyszne dania, pożywne przekąski oraz pełne witamin soki i koktajle. Poniżej szczegółowa rozpiska jesiennych darów natury. 

Wrzesień

  • Warzywa: rzodkiewki, kapusta, burak, seler, pietruszka, marchew, czosnek, cebula, bakłażan, cukinia.
  • Owoce: jabłka, gruszki, morele, śliwki, pigwa, borówka, malina, poziomka.

Październik

  • Warzywa: jarmuż, rzodkiewki, fasola, kalafior, brokuł, kalarepa, karczoch, kabaczek, dynia, cukinia.
  • Owoce: jeżyny, śliwki, winogrona, owoc dzikiej róży, jabłka, gruszki, borówka, pigwa.

Listopad

  • Warzywa: jarmuż, rzodkiewki, seler, kapusta, brokuły, por, szpinak, brukselka.
  • Owoce: żurawina.

Przepisy na domowe soki owocowo-warzywne

Świeże soki z owoców i warzyw oraz pełne witamin koktajle owocowo-warzywne możesz zrobić w domu. W pierwszym przypadku przyda Ci się wyciskarka do owoców, w drugim - blender lub mikser. Warzywa i owoce powinny stanowić dodatek do każdego posiłku. Jeśli akurat nie ma ich w daniu, wystarczy wycisnąć sok ze świeżej pomarańczy lub grejpfruta. W koktajlach możesz dowolnie miksować smaki wedle własnych upodobań. Sprawdzona mikstura na odporność to mieszanka buraka, jabłek, borówek i imbiru. Bardzo popularnym przepisem jest również zielony koktajl z selera naciowego, jabłka, ogórka zielonego i natki pietruszki. Miłośnikom owoców polecamy połączenie malin, borówek i czerwonego winogrona. To prawdziwa bomba witaminowa!

Soki na zamówienie

Zdrowe i pyszne soki znajdziesz również w ofercie wielu firm cateringowych. Taką propozycję w menu ma catering dietetyczny Maczfit we Włocławku. Zamawiając teraz catering dietetyczny Maczfit we Włocławku, możesz otrzymać 5% zniżkę. Wystarczy, że przy robieniu zakupów wpiszesz kod MACZWLO5. Kod ważny jest do 31 stycznia 2021 roku. 

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%