Zamknij

Drewniana deska do krojenia - jaką wybrać?

10:03, 23.11.2020 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 10:03, 23.11.2020

Szeroki asortyment desek do krojenia na rynku wyposażenia kuchennego sprawia, że wybór tej odpowiedniej wcale nie musi okazać się łatwy. Aby to zadnie ułatwić poniżej znajdują się popularne deski, które z pewnością okażą się dobrym wyborem. Najpopularniejszym materiałem, z którego wykonywane są deski kuchenne jest drewno o różnym poziomie twardości, np. bukowe, dębowe, akacjowe lub zdobywające coraz większą popularność ekskluzywne deski wykonane z drzewa oliwnego. Drewniane akcesoria ze względu na swój surowy wygląd prezentują się bardzo stylowo. Funkcjonalne dodatki z tego surowca sprawiają, że kuchnia prezentuje się bardzo naturalnie. Deska do krojenia drewniana jest bardzo wytrzymała, bezpieczna w kontakcie z żywnością i zapewnia długie użytkowanie noży kuchennych. Skompletowanie akcesoriów kuchennych, które wykonane zostały z jednego materiału sprawia, że kuchnia nabiera spójnego charakteru.

Deski do krojenia, na które warto zwrócić uwagę

Trzy rodzaje desek do krojenia pochodzących z różnego gatunku drzewa, którym warto się przyjrzeć. Pierwszym przykładem bardzo popularnego akcesorium jest deska marki Brabantia, która wykonana została z drewna bukowego. Symetrycznie wyżłobione linie sprawiają, że najlepiej będzie służyła do krojenia pieczywa, okruszki będą wpadały w otwory, nie będzie potrzeby zbierania ich z blatu. Druga strona deski z powodzeniem może służyć do krojenia innych produktów. Kolejną propozycją jest okrągła deska drewniana do krojenia marki Sagaform. Wygląda bardzo oryginalnie, wyprodukowana została z niezwykle twardego drzewa dębowego, więc odporna jest na różnego rodzaju uszkodzenia. Jej okrągły kształt sprawia, że prezentuje się bardzo stylowo. Ergonomiczna rączka ułatwia przenoszenie deski, dlatego też doskonale nadaje się ona do serwowania przekąsek. Rowki na desce ułatwiają przenoszenie na niej sztućców lub innych akcesoriów, które z jednolitej deski mogłyby się zsunąć. Ostatnią interesującą deską jest propozycja firmy Zassenhaus, wykonana została ona z drzewa oliwnego. Materiał ze względu na odporność przed tłuszczem oraz wilgocią, jest niezwykle trwały. Nie absorbuje zapachów produktów, więc doskonale nadaje się do serwowania serów. Każda z nich jest wyjątkowa i z pewnością przyda się w kuchni.

Jak dbać o drewniane deski do krojenia?

 Najlepszym sposobem jest zaimpregnowanie desek olejem jadalnym, dzięki tej czynności drewno nie będzie pochłaniało wilgoci. Przed pierwszym użyciem należy umyć deskę, po czym nasmarować ją olejem lub oliwką z oliwek i pozostawić do całkowitego wchłonięcia. Po wyschnięciu deski czynność należy powtórzyć. Po tym drewniana deska do krojenia jest gotowa do użycia. Zabieg ten można powtarzać raz w miesiącu. Po porcjowaniu mięsa lub filetowania ryb warto dokładnie deskę umyć, tak aby całkowicie pozbyć się resztek, a przy okazji zadbać o to aby nie mnożyły się na niej bakterie i inne drobnoustroje. Najlepszymi i najłatwiejszymi sposobami jest przetarcie wyczyszczonej już deski wilgotną ściereczką z octem lub sokiem z cytryny, działają one bakteriobójczo i usuną z deski nieprzyjemny, intensywny zapach składników, np.: cebuli lub czosnku. Warto zadbać o konserwację drewnianych desek do krojenia, tak aby ich użytkowanie było długie, a przy tym higieniczne.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%