Zamknij

Salmonella w mięsie z dwóch supermarketów! Masz je w swojej lodówce?

12:40, 05.03.2021 Źródło: GIS
Skomentuj

Główny Inspektorat Sanitarny wykrył salmonellę w mięsie z Biedronki i Lidla! Trwa usuwanie partii mięsa ze sklepów. Sprawdź, czy nie masz go w swojej lodówce. 

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed dwiema partiami mięsa, które wyprodukowane zostały przez firmę Animex dla sieci Biedronka i Lidl. 

W przypadku sznycla z fileta z kurczaka sprzedawanego w sklepach sieci Biedronka wykryto Salmonella Enteritidis w dwóch z pięciu próbek produktu. 

- Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy - informuje w specjalnym komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny.

Chodzi o partie produktu wyprodukowanego przez firmę Animex - Sznycel z fileta z piersi kurczaka 300 g z terminem trwałości 07.03.2021 r. i o numerze partii: 2272003053.

W przypadku mięsa sprzedawanego przez sieć sklepów Lidl chodzi o mięso mielone z fileta kurczaka 400 g. To produkt wyprodukowany przez Animex dla Lidla. Chodzi o produkt z numerem partii: 2261003858.

Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu. 

GIS podaje, że w przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

(Źródło: GIS)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(4)

!!!!!!!!!!!!

5 1

Bezkarnie trują Polaków za nasze pieniądze ! Czy ktoś zostanie za to ukarany ? Czy Biedronka i Lidl poniosą konsekwencje finansowe za sprowadzenie zagrożenia zdrowia i życia na klientów ? 14:59, 05.03.2021

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

PrzezornyPrzezorny

3 1

To chyba raczej u producenta powinno wstrzymac sie produkcje wyrobow miesnych bo biedronka to nic do procesu produkcji nie ma... 15:06, 05.03.2021


reo

BlBl

1 0

A w szpitalu pacjent miał choroby współistniejące i żegnaj genia świat się zmienia ! 16:05, 05.03.2021

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

re Przezornyre Przezorny

3 1

A gdzie jak nie w marketach mija okres przydatności do spożycia towarów spożywczych ? A mimo tego towar nadal przetrzymywany jest na półkach !
Przeceny dopiero po terminie kiedy mięso już zaczyna wydzielać nieprzyjemny zapach . 17:33, 05.03.2021

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%