Zamknij

O fotel burmistrza miasta powalczy tym razem sześcioro kandydatów. Kto zajmie to stanowisko?

Daniel WiśniewskiDaniel Wiśniewski 09:30, 21.03.2020 . Aktualizacja: 08:55, 22.03.2020
Skomentuj Po śmierci Andrzeja Cieśli miasto przez ponad trzy tygodnie nie miało burmistrza. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. depositphotos.com Po śmierci Andrzeja Cieśli miasto przez ponad trzy tygodnie nie miało burmistrza. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. depositphotos.com

W Aleksandrowie Kujawskim rozpoczęła się kampania poprzedzająca wybory burmistrza miasta. O fotel rywalizuje sześcioro kandydatów.

Ponowne wybory burmistrza Aleksandrowa Kujawskiego są konieczne, ponieważ poprzedni włodarz miasta nie żyje. Andrzej Cieśla zmarł po ciężkiej chorobie w nocy z 17 na 18 stycznia. Przez kilka miesięcy walczył z nowotworem trzustki.

[ZT]37213[/ZT]

Po śmierci Andrzeja Cieśli miasto przez ponad trzy tygodnie nie miało burmistrza. Jego obowiązki przejął tymczasowo Jacek Marcińczyk, zastępca włodarza. 13 lutego premier Mateusz Morawiecki wyznaczył komisarza, który do czasu wyboru nowego burmistrza będzie sprawował jego funkcję Została nim Edyta Jaszczak, dyrektor Szkoły Podstawowej nr 4 im. Jana Pawła II w Aleksandrowie Kujawskim.

[ZT]37566[/ZT]

Kandydaci na urząd na zgłoszenia do Miejskiej Komisji Wyborczej mieli czas do środy (11 marca). Wiadomo już, że o fotel burmistrza powalczy sześcioro kandydatów.

Poza Edytą Jaszczak (Komitet Wyborczy Wyborców Edyta Jaszczak Dla Zjednoczonej Prawicy), do rywalizacji stanęli jeszcze: Arkadiusz Gralak (Komitet Wyborczy Wyborców Arkadiusza Gralaka), Piotr Gajewski (Komitet Wyborczy Wyborców Razem Dla Aleksandrowa Kujawskiego), Bogdan Wypij (Komitet Wyborczy Wyborców Niezależni Aleksandrów Kujawski), Bogusław Gollus (Komitet Wyborczy Wyborców Sprawiedliwy Aleksandrów) i Robert Jętczak (Komitet Wyborczy Wyborców Młodzi Dla Miasta).

Przedterminowe wybory burmistrza Aleksandrowa Kujawskiego zaplanowane są na niedzielę, 5 kwietnia 2020 roku.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0